Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011
salam 'alaik....

sekarang, diri berada dalam zon yang tak betul...jangan cuba provok saya pada waktu yang tak betul ni...minggu ni, dh stat minggu study...minggu depan dah stat nak exam....

TAPI....

assignment lain dah siap,...tapi, PROJEK 1 belum lagi siap...ya Rabbi...banyak lagi ni..tapi kan, sempat lagi saya membebel kat sini...semalam, pergi 1B....see...sempat lagi jalan2....nk isi perut la...cari dinner..tup2, sampai 1B dah x sihat...syafakillah...sabo2...

abes je makan, masuk HARRiS jap...duk belek2 buku..last2 angkut dua buku..dah lama tak beli buku..

JAGALAH ALLAH,ALLAH MENJAGAMU & TANDA - TANDA KIAMAT
macam xde keje plak kan...dengan projek tahun akhir lagi..buat saya sangat stress! rasa macam nak potong2 je badan ni..nasib baik senior2 dalam makmal tu ringan tangan membantu...nasib baik diaorg tu tahan je layan soalan-soalan saya yang bertubi2....alhamdulillah setakat ni dieorg sabar je tgk perangai saya yang sangat clumsy...pfft...bila masuk lab, saya dah sedar sat…
rinduku pada usrah...

tak tertanggung lagi...

rindu pada mereka yang kan mengingatkan....

rinduku pada usrah...

rindu...

pada mereka yang tidak pernah mencela...mahupun memaki....

rindu....

pada mereka yang tidak pernah menunding mereka yang salah tapi "aku yang betul"

rindu

pada mereka"dik, yang begini ni tidak betul...muhasabahlah''

rindu

"ingatlah suruhan Allah..tinggalkan laranganNya"

sungguh aku rindu...

tetapi aku makin menjauh...

ya Rabbi....

BILA HATI

Bila hati sedih kerna tak terjaga pada waktu pagi dan terlepas peperiksaan.... Aduhai...runtunnya hati... Tika pagi itu, kudrat tiada untuk menunaikan solat subuh... Apakah terjadi pada hatimu? “argh...tidak mengapa...boleh qadha lagi” Ya rabbi, di mana Engkau di dalam hati kami?
Saat kemungkaran berlaku di depan mata kami, seolah tiada apa yang berlaku.... Ya Tuhan, sudah jauhkah kami? Tiba satu ketika, kami dinasihati... “wahai Khaliq ku, tidak aku terima nasihat itu dengan baik...tetapi terus ku bidas orang yang menasihati itu” Ya Rahim, sudah sakitkah hati kami?
Air mata hamba mengalir...tika gagal dalam peperiksaan....tapi ya Rabbi, air mata ini tidak mengalir setitis pun tika aku gagal menjadi hambaMU....Tuhanku, keraskah hati ku ini? Ya Allah, lembutkanlah hati kami...mudah-mudahan kami dapat bersatu di syurgaMu...kerna kami, tidak mampu berhadapan dengan nerakaMu....
Ya Rabbi, andai hati ini telah keras...lembutkanlah hati kami...ampunkanlah dosa kami... Ya Rabbi, andai hati …

PARAMETER

Haruskah diletak parameter bagi mengukur kehormatan seseorang?
Semalam.dan hari ini..entah mana yang lebih baik... Kerna terlalu banyak soalan yang bermain di benak, tapi salah satunya yang ni.... "Bagaimana akan halnya perempuan itu akan dihormati?" Tika dia menjadi betina? Perempuan? Ataupun muslimah?
Sekali mereka memakai seperti bertelanjang, mereka dicuit....sesuka hati...sesenang rasa...habis semua diselongkar...oleh nafsu yang beraja...
Bila mereka bertudung, “argh...yang bertudung itu lebih teruk daripada yang tidak bertudung”. “yang tidak mendirikan solat itu lebih bagus daripada yang solat”
Andai si dia mengenakan jubah, bertudung labuh....ini yang jadi mainan...”assalamualaikum”~di sepanjang perjalanan~ “insyaAllah...insyaAllah...insyaAllah”~

makin lama, saya makin tak paham....yang pakai seksi tu dah confirm kne tembak...masalahnya, yang tutup aurat pun kena tembak...dunia oo dunia...apa nak jadi....
bila masa wanita tu akan dihormati? sesiapa boleh bagi saya ja…

DI KEJAUHAN

dari kejauhan ku titipkan bersama untaian kata-kata....
masih belum terlambat untuk mengucapkan salam maal hijrah 1433.....
bertambah lagi tahun hijrah...maaf....tidak sempat untuk update blog...
teralu banyak tugas yang perlu dilaksanakan....
hingga saat ini, beban masih terpikul di bahu....
awal tahun ni, disambut di hutan simpan deramakot a.k.a deramakot reserve forest....
hanya bacaan doa secara ala kadar...sepenuh harapan dari seorang hamba kepada Khaliqnya....
mudah-mudahan dipelihara sentiasa....mana mungkin harapan itu diberi pada manusia yang tidak mampu berbuat apa-apa.....
dari kejauhan ni, mudah-mudahan, insan yang saya sayangi, ayahanda dan bonda, yang kini berada di terengganu, moga mereka sihat sentiasa.....moga berada di bawah naunganNya sentiasa...begitu juga buat ahli keluarga yang lain..adik beradik....<mereka yang menjadi peneman saya dari kecil sampai saya besar>moga ukhuwah antara kita sentiasa dipenuhi mawaddah warahmah....>
buat sahabat handai, moga p…

..........

Bila tak sihat ni, rasa macam rajin pulak menaip...hasil dari kerajinan melilau di Blog orang lain...malam ni, byk pulak tengok dyeorng yg bina baitul muslim awal..sekalipun mereka tengah belajar...alhamdulillah...moga rahmat Allah sentiasa mengiringi kita...<mode:nasihat untuk diri sendiri>
Buat wanita....peliharalah aurat...secantik mana pun dirimu, kelak akan dimakan usia..tika tu, kulit sudah mula berkedut...mana mungkin wajah itu masih kelihatan mulus seperti dulu...
Buatmu solehah....
Taat lah Dia dalam kehidupan seharianmu...tunaikanlah yang wajib...solat itu tiang agama...bagaimana hatimu boleh mengingkari fitrah seorang hamba? Andai tiada masa, soalan ini ku harus ajukan...bagaimana jika tiada masa untuk tdo? Untuk membuang air? Tidak meranakah diri? Lalu? Jika tidak solat? Harus bagaimana perlu diterangkan lagi? Jangan berikan alasan ni...’’argh! di university tu, buat saya terkejjut...dulu, selalu kne pantau dengan warden...sekarang, dh xde orang nk tengokkan saya so…

zulhijjah terakhir?

adakah ini zulhijjah terakhir saya di bumi bawah bayu ni? sekejap sahaja masa berlalu...pejam celik...saya dah di tahun akhir...mungkinkah ini zulhijjah terakhir saya di sini? terlalu ralat...banyak benda yang tidak dibuat...ada rezeki, saya kan berkunjung lagi ke sini...

hingga saat ini...saya mengharapkan sesuatu dariNya....diri yang malas, boleh dipujuk dengan hati supaya menjadi rajin...tapi, hati yang ralat? hati yang gundah gelana? hanya kerana satu perkara...ya...perkara tu...sangat menyemak di dalam benak saya...hanya kepada Dia saya meminta pertolongan...

sebagaimana sejarah aidiladha..pengorbanan Nabi Ibrahim...hanya kerana Tuhan yang satu..ya..hanya kerana Dia....rela mengorbankan seorang anak yang sangat disayangi..mampukah kita? arghh...hati ini terlalu manja...kali ni, harus dikorbankan...demi masa depan....

di tikar sejadah tu, saya masih meminta...dengan penuh harapan..ya Rabbi, berikan hamba ketenangan...

salam aidiladha buat semua muslimin dan muslimat....taqabbalall…

they~~~

when they take a step...blogging...expressing...voice out...

i jz can say....

wish best of luck....

jangan bagi bersawang teruk sangat dh la :)

terrestrial biomes...... northern coniferous forest.... rocky mountain national park credit to all photographers :)








sanah helwah ^.^

specially dedicated for my besties :)
ingat nak call...tapi xnk kacau la orang yang tua harini...hehehehe....apa perasaan jadik tua? best?



thnx...to be my best friend...really wish dat u will become a tough one..to face all of the interference, barrier, and etcetera...thnx...

dengar orang bebel...dengar masalah orang...really appreciate it...

thnx....for all of da song collection...bertambah tambah lagu ni...

banyak sangat nk berterima kasih ni....xpela...xde limitation pn dalam tulisan ni...

thnx for sembonia...thnx for those islamic books...thnx for all of da advise....



apa yang penting, kerjasama....isk3...tiba2 terselit wonderpet....hehehe...peace :)

thnx for reading perjalanan..

my special words

selamat hari tua...jangan moody2...nanti makin nampak tua...
smile....buat macam ni...cuba tiru gaya di sebelah..terima kasih.... ^.^
oh no! lambat wish...aiyaa....blup3
xpela..jadik da first one bt entri...
terima kasih, sebab percayakan sahabatmu ini...
even, im not da…

hanya sekadar di bibir atau ikhlas dari lubuk hati?

# m.a.a.f #

perkataan ni bermain-main dalam kepala...dah lama sebenarnya...maaf....dimaafkan dan memaafkan...perkataan tu lahir dari hati yang ikhlas atau hanya sekadar mainan bibir? adakah saya ikhlas memaafkan dia? apa erti bagi sebuah kemaafan? sebut senang..tapi nak buat? bila terlalu dekat dengan sumone yg penah bt kita irritate tahap giler, even dia dah mintak maaf, dan kita pn dh memaafkan,...tapi kita still rse annoying gler...

apakah maknanya? maknanya, kne "check" balik....apa maksud memaafkan tu...sekadar di bibir atau ikhlas dari hati?

kalau sekadar kat mulut je, dats mean, mcm kita sebut je perkataan tu...

"ye, aku maafkan"

kenapa? sebab malas nk layan kerenah2 ntah pape? or xnk dia rse serba salah? other reasons?

tapi, kalau dari hati, mungkin situasi berlainan...yang bakal terjadi...mungkin, kita tak boleh melupakan..tapi, macam kiranya redha la dengan apa yang terjadi....ntah la....tapi, apa ygg boleh dikata kat sini, sangat la rasa lain kalau memaa…

latest mode

mode harini....layan hari dengan lab report yang berjela-jela....


ni, gambar lab 1...DNA yg ntah pape...stress!grrr!

DIA tahu...

Dia tahu...
esok bakal lahir seorang lagi umat Nabi Muhammad...
Dia tahu...
nama empunya si fulan bin fulan...
Dia tahu,
apa yang bakal dihadapi oleh si fulan....
baik buruk...

Dia tahu...
si fulan bakal menghadapi gelora dunia...

Dia tahu
hambaNYa sedang bermuram durjana...

Dia tahu hambaNya sedang bangkit...
menegakkan kalimatNya....
Lailahaillallah....

Dia tahu...
kata-kata hambaNya sedang dimanipulasi...
oleh mereka yang tidak bertanggungjawab....

Dia tahu itu....

Dia tahu hambaNya dikeji dihina...

Dia tahu hambaNya cuba menjadi kuat...

Dia tahu itu....
mana mungkin Dia pikulkan sesuatu yang tidak mampu bagi hambaNya...

pinta si hamba,
moga dia kuat,
untuk menghadapi dunia
mampukah dia?
berapa panjang lagi perjalanan si hamba?
mampukah esok dia menegakkan kalimah Lailahaillallah?
mampukah esok dia berdiri...
menyeru kepada kebaikan...
mencegah kemungkaran...
mampukah dia menjadi contoh kepada yang lain?

si fulan bin fulan...
telah dilahirkan di sekian hari dan hari...
telah ditakd…

miss u all :)

miss all of them...

my big bro, encik fathi, at home....
my younger bro, encik faris...same..at home...
my younger sis, cik farhana, di bumi jordan....
my youngest bro, mat yeng...same...at home...
my youngest sis, miss fazlina,..same goes to her...at home..home sweet home...
huge miss and a big hug and kiss, for my beloved dad and mom, 
mr anuar n mrs khazmah...
MAY ALLAH BLESS ALL OF U...
im fine ...
peace :)

sebelum start buat lab report, tangan saya merayap-rayap di fb...ternampak satu wall post ni...sebelum ni mmg dh nampak..tapi x click pada button see more....malam ni, saya pegi clik dkt button tu...sebak...copy paste here :)

APA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH

Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jgn minum ais!".Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.

Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya…