Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2012

Happy Anniversary

to my beloved mom and dad

im wishing both of you happy 24th anniversary..it falls on today.. barakallahulakuma wabaraka 'alaikuma fi khoir ^.^


may Allah bless both of you, mom and dad. with lots of love, im representing this entry on behalf of my siblings


lots of gratitude,
Fatma Dayana a.k.a. kakak
<3

chemist used to hear this:element, compound, mixture sense of humour used to hear this:love Love is a compound elements that mixed up to form a compound of love are: ~affection
~bliss
~happiness
~jealous
~madness
~selfish
~self-detemination
~sacrification
~flirt
~irritation
~tears hehe. anything else? i wonder, what types of bond do the love has? is it single bond? double bond? triple bond?
then how about the structure? what type of structure does it has? let me used chemdraw first ^.^ ”


pfft. merepek. <bahana tengok status entah pape kat fb.hua3>
bila mana hendak marahkkan nyamuk seekor, habis satu kelambu dibakarnya <iklan ^.^ >

itu hanya iklan semata-mata. jom, kita selami makna di sebalik surah al-waaqi'ah :)
pasang kat telinga, tengok makna, selami. <better berseorangan, sunyi, dan hayati betol2. fokus itu penting>

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. Apabila berlaku hari kiamat itu, Tiada sesiapapun yang dapat mendustakan kejadiannya. Kejadian hari kiamat itu merendahkan (golongan yang ingkar), dan meninggikan (golongan yang taat). (Ia berlaku) semasa bumi bergoncang dengan sebebar-benar goncangan. Dan gunung-ganang dihancur leburkan dengan selebur-leburnya, Lalu menjadilah ia debu yang bertebaran, Dan kamu pula menjadi tiga puak (yang berlainan keadaannya); Iaitu puak pihak kanan; alangkah bahagianya keadaan puak pihak kanan itu? Dan puak pihak kiri; - alangkah seksanya keadaan puak pihak kiri itu? Dan (puak yang ketiga pula ialah) orang-orang yang telah mendahului (dalam mengerjakan kebaikan…

freedom?

alhamdulillah.

dah banyak benda yang dah setel. 30 april, antar projek 2. hehehe. 6 jam kredit tu! tapi saya antar lambat. atas sebab-sebab yang tak boleh dielakkan. hilang satu beban lepas antar projek.<mode:submission on project II>

18-19 hb baru ni, p tenom, untuk subjek etnobiologi. rajin la pulak nak main temuramah ni kan^.^ ape la dapat dari sana? moral cerita, nasib baik jantung tak boleh melompat keluar. kalau tak, dah lama mati sebab anjing yang suka buat hal  =.=''(mode:fieldwork on ethnobiology>

balik dari tenom, kena buat slide untuk viva. hehe. last minute punye keje. maka, hari selasa yang ditunggu menjelma. pukul 11 dah kuar dari rumah. tunggu bas. dan naik bas. cuak tahap tinggi. tangan sejuk :) sempat la sembang dengan sir bila dah sampai kat kampus. sepatutnye present pukul 2.30 ptg. tapi coursemate abes awl. pukul 2.20. abes present pun pkul 2.40. hehehe. saya tak jadik hibernate. sebab, time present tu agak okay, walaupun tangan sejuk macam ais :)&…

puisi

aku lahir di tengah kekacauan manusia di kelilingku hauskan darah  tidak ada lagi kejujuran mereka percaya kepada berhala lebih daripada diri sendiri di Rom Maharaja Romawi menindas rakyatnya Di Parsi Maharaja Parsi paling bongkak buta tuli Di Mekah ramai sudah rosak akhlaknya kita perlukan seorang al-Amin manusia terpuji jujur setia tidak pernah berdusta akalnya tidak dirasuk arak kelakuannya tidak dirasuk syaitan dialah al-Amin
~Umayyah bin ash-Shalt~

saya tinggalkan Lata dan Uzza kerana saya seorang pahlawan yang sabar saya tidak beragama dengan agama Uzza dan kedua anaknya saya juga tidak percaya kedua berhala dari Bani Amru Hubal pun saya tidak suka walaupun ia merupakan agama sewaktu saya masih kecil saya menyembah Tuhan Maha Pemurah supaya Dia mengampunkan dosa saya yang banyak takutlah kamu kepada Allah peliharalah Dia bila kamu pelihara ini selamat dari binasa orang yang berbakti negerinya syurga orang yang kafir negaranya neraka
~Zaid bin Amru~


Abdul Latip Talib.2011.Hijrah.PTS Litera Utama Sdn. Bhd.

Kenapa

kenapa saya menaip?
kenapa saya punya perjalanan di blogspot?
kenapa saya punya perjalanan di tumblr?
kenapa saya punya diari, Mr.Diary?

supaya,
saya boleh baca tulisan saya,
supaya saya sentiasa muhasabah diri,
supaya saya tengok dan belajar dari kisah silam,
supaya saya belajar untuk tidak masuk ke lubang ular dan dipatuk buat kali kedua,
supaya saya mengingatkan diri,
bila mana tiada yang mahu mengingatkan saya,

supaya saya dapat membebel sesuka hati,
sesedap rasa, sesuai bicara ^.^
supaya saya boleh lepaskan tekanan,
supaya saya boleh luahkan perasaan,
kerna melalui satu ayat, satu perkataan, punya maksud tersirat,

bila saya start menulis,?
tika di bangku sekolah,
darjah tiga,
saya menconteng diari.
pada mana ketika itu,
ia hanya sebuah buku log
<hehe.padahal saya dah start conteng sofa masa kecik>
p/s:rahsia ^.~

bila mana saya tak nak orang lain dapat baca,
saya tindih huruf tersebut,
bahasa kat sini,
kasi bertimpak-timpak jak :)
dan last-last, saya sendiri tak boleh baca :…

coret-coret

dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

segala puji bagiNya Tuhan yang mentadbir sekalian alam. sesungguhnya, Dia lah yang menciptakan dan Dia lah yang mematikan.

tika dunia tu terasa gelap gelita, ya, Dia masih bersama. semalam, saya terbaca artikel ustaz hasrizal mengenai cinta. hehehe. *ketuk minda* dalam kehidupan kita seharian, kita terbiasa melakukan perkara yang tak biasa. dan dari situ, terbitlah keterbiasaan. *banyak sangat dalam kepala yang tak terluah, tak mampu nak diluahkan,sampai hidup jadi kontang kanting, ayat berterabur sana sini* bila jalan-jalan, terpandanglah gambar model calvin klein.<..oopppsss> kenapa saya tak mampu nak mintak empunya kedai tu, turunkan gambar berkenaan.maaflah.kedai anda terletak pada bahagian depan.dan betol2 dekat dengan tangga.model anda,sangat terseksi.terseksi di pasaran.tak mustahil satu hari nanti,kedai lain pun buat gaya macam model tu buat. *istighfar* siesla, mmg aku boikot!keke.padahal memang tak beli pn.pffttt …
bismillahirrahmanirrahim

apa khabar hati? apa khabar rindu? jangan main assalamualaikum cinta, waalaikumsalam rindu, sudah la.. ^.~

cepatnya masa berlalu.. awal mei dah menyapa.. pejam celik, nanti sampai pertengahan, pastu jumpa penghujung. pastu, masuk bulan jun. hehe. hidup. isi dengan kesibukan, masa berlalu pun tak sedar.

pagi semalam, saya online. bukak fb. dan tengok status beliau. kenapa dengan akhbar berkenaan? isu apa?

saya terkejut dengan gambar berkenaan. apa yang nak ditunjuk? membuka aib? nak menunjukkan siapa bakal pemimpin? begitu ke caranya? apa yang dibuatnya? saya memikirkan si cilik. sya memikirkan mereka yang masih di bangku sekolah. apa yang bakal jadi pada pemikiran mereka? ini bakal pemimpin aku atau apa yang orang tu tengah buat?

dunia sekarang, dunia teknologi. segalanya terletak pada hujung jari. kalau di google nya apa mereka buat tu? apa nak jawab? cukup lah kepincangan yang dah ditunjukan pada sekeliling mereka. ingat akhbar lucah? ini bukan mimpi! ini re…
dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

hari ni, cuti...wink2 ^.~

alhamdulillah.. hari ni Tun M datang kat DC. tapi, saya pun tak pergi. hehehe. semalam, dalam jam 3 lebih waktu pagi, maka blackout la di sini. ingatkan kat kampus ada electric current. tapi kkat kampus pn xde. semalam, kiranya dah bercuti separuh hari. yela,. panas kot. pejabat yang tertutup, bagus duk kat luar. dan semalam, kira sunyi je la. sama la dengan kami. macam x produkif. sebab xde current. pkul 11 lbey, tgh hari baru ada. dan hari ni, pn sama. dalam pukul 12, tengah duk layan lappy, lampu terpadam. disusuli laptop. lalu, putaran kipas makin memperlahankan diri. lalu terhasillah, coco crunch!nyum3 <merepek>

duk pikir, nak buat ape la ni..em..pikir, pikir. last2, saya tarik lagi buku HIJRAH tu. thumbs up! hari ni, dah masuk sejarah kelahiran Nabi hingga Nabi berumur 20 tahun. saya pun macam ter 'drag' sama dalam novel ni. macam memerhati dari jauh. ntah bape bab yang dibaca, cmpur …