AHLAN WASAHLAN

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Wednesday, January 9, 2013

ape la yang dibuat bila terperuk di rumah? 

jawabnya, habiskan barang dalam peti sejuk.. ^.^

ni sebab terliur tengok gambar masa kat kampus... balik umah, buat benda ni..

kek coklat beryogurt
second trial.. puding trifle...


3rd trial.. puding trifle...

gambar first tu, encik pavlove.. rasa dia, manis.. tapi sebab ada kiwi dan strawberi, plus dia mmg sejuk sbb keep in freezer, so, nyum3.., :) 
kek coklat tu plak, yogurt kurang.. hehehe.. hantam saja la.. pastu terliur tengok trifle.. first trial, macam ape dah trifle tu.. cair macam ape.. then, google, tgk u tube, jadi la macam gambar kedua tu.. nyum3... makan je.. rupa dia tak cantik, tapi rasa dia lagi best kalau nak dibandingkan dengan 3rd trial :)
3rd trial tu harap rupa dia je cantekk..  kekekeke.. dah..stop melalut :) 

Thursday, January 3, 2013

Rajin-rajinkan diri ?

Salam semua..

harini, terasa rajin tangan ni nak kemas bilik.. kesannya, abes la satu bilik tu.. tanpa disedari, encik resdung ni buat hal pulak dah.. sebenarnya, memang bersihkan sebab tahap sensitif hidung berada pada tahap maksimum dah ni.. hidung rasa macam susah nak bernafas, mata gatal, kat dahi pun rasa macam.... oh.. rasa macam nak menangis...stress tahap gaban.. rasa mcam tak nak cakap ngan sesape.. lepas kemas, rasa hidung ni makin teruk.. on komputer, online jap.. cari petua tradisional nak rawat resdung.. hari tu pernah terbeli rokok resdung tu kat giant.. siap bau lavender tu.. lepas maen asap tu, mak aih, try bukak kain rokok tu, tengok kesannya, tak yah cakap la.. mula-mula tu guna sebatang, tak bape menjadi.. sebab takut tengok api tu.. masa tu tak nampak sangat kesan dia.. then guna masa kali kedua, owh, terkedu.. hidung , rasa perit semacam.. ada benda putuh keluar dari hidung.. adik siap cakap, ada mende keluar dari hidung.. adakah kesan asap? entahla..bila bukak kain rokok tu, ada kuning-kuning... hari ni, takde rokok resdung, so cari cara homemade.. google, google, jumpa cara paling senang.. campurkan garam bukit dengan air suam.. bila sedut tu, rasa macam lemas dalam air masin.. serius.. teringat tertelan air masin masa kat pulau dulu kala :) 

petang ni, maen google lagi.. tapi untuk telinga..hari tu pernah dengar yang guna cotton bud tak baik untuk telinga.. nanti ear wax tu masuk dalam telinga.. hari tu terbaca artikel, doktor tu cakap, biar je, nanti ear wax tu akan kering, dia akan jadi debu, dan keluar sendiri.. saya pun sebenarnya tak suka maen korek telinga.. sakit..auchh! then, hari ni google lagi cari cara buang ear wax tu... guna baby oil, titis dalam telinga.. ada banyak cara, ada yang titis 2 3 hari, ada yang main ulang-ulang sehari... tak larat tangan ni nak menaip sume.. sila2 kan menggoogle.. hehehe.. tapi, ada alternatif lain,,... selain guna baby oil tu, boleh guna minyak zaitun.. 

tiba-tiba teringat kalam Allah, Al-Quran.. surah at-tin.. "demi buah tin dan buah zaitun" hari tu lepas mak ngan ayah balik mekah, me sapu banyak-banyak buah tin tu..tapi buah zaitun, tak pernah try.. ayah suka buat ulam.. dia letak sebotol depan dia, dan cakap kat saya, "belajar makan buah zaitun ni" saya pulak, hehe,, senyum, tak perlu kata apa apa...lepas tengok buah zaitun, rasa ingin tahu makin tinggi.. google lagi khasiat buah zaitun... sangat teruja tengok khasiat dia.. percayalah, apa yang disebut dalam al-Quran pasti ada hikmahnya.. jom cari mimnyak zaitun pulak :)

now, im prefer natural product dari barang kimia yang bagai.. bagus sapu lidah buaya kat muka, alang-alang dah banyak sangat aloe vera tu kat luar.. aloe vera pun bagus letak kat rambut, kulit.. cuma tu la, rajin dan malas je.. nak bagi bulu mata cantik pun boleh guna aloe vera...plus, sapu telur putih kat muka.. semalam pun rasa bengang, lepas basuh bilik air, tapi daki kat dinding tu tak tanggal..hari tu tertanya gak, apa yang buat dinding tu jadi macam tu..dah la kaler tiles tu hitam.. bukan sebab kotor ye, tapi memang tiles tu kaler hitam.. hitam kan menawan.. huh! konon.. bila kena sabun kaler putih, terang-terang nampak.. dah banyak kali sental dinding tu.. tapi penat cuba bahan kimia bagai, boleh ampus paru-paru ni.. semalam google lagi, cari cara nak bersihkan dinding tu.. haha.. last-last jumpa.. better guna cuka... daki kat dinding tu, sebab, bahan dari sabun mandi yang kita guna tu haa.. siap kat entri tu pesan, lepas bilik air dah bersih, guna wax kereta sapu kat dinging.. haha... mabeles sungguh... tak yah beli pencuci mangkuk tingkat... pastu try la google jugak kebaikan soda bikarbonat tu untuk tandas,.. kalau nak taip semua kat sini, dah macam buat research, siap kena letak citation bagai.. kalau tak, plagiarism namanye ^.^

*me: nafsu makan tak tertahan semenjak hujan ni..makan jek keje.. tak berisi jugak badan ni =.=''*

done, penat bebel.. 

adios ^_~

Wednesday, January 2, 2013

Tahun baru?

tahun baru dah menjelma? cuba melompat macam katak sekali.. toing3.. <sungguh takde kaitan> =.=''

tahun baru..yang mana lagi kita tekankan.. sambut awal muharam atau sambut tahun baru masihi.. <owh..cara saya bercakap macam la saya ni baik sangat kan..macam la hati tulus suci murni gitu> oh tidak! pernah tengok drma Islam PTk tak? petang2 tu, kat tv alhijrah.. ni dialog tebek..

   tebek: bapak tebek bilang, usah lihat pada orang yang memperkatakannya, tapi, lihat apa yang diucapkannya.. 

ada satu lagi statement tebek permainkan cairo dan si mamat tu.. tebek cakap macam ni.. kalau belajar banyak-banyak, nanti banyak lupa.. kalau belajar sikit, nanti sikit lupa.. kalau jarang-jarang belajar, jarang lupa.. ohh.. si mamat dan cairo akhirnya terpedaya.. 

try la tengok cerita ni.. in sha Allah, ada la dapat sedikit sebanyak nilai moral berbanding tengok cerita indon tv9 yang zoom muka pelakon tu untuk beberapa minit.. fuh... =.='' bagus tukar channel.. 

berbalik pada sambutan tahun baru, kalian ucap selamat tahun 2013? bagusla kalau macam tu.. raikan tahun baru yekk... tapi satu lagi soalan.. kalian sambut awal muharam? dah berapa tahun hijrah ek? 1434 la cik adik... dah tua dah.. baca doa awal tahun tak? baca doa akhir tahun tak? *manusia mampu berusaha dan selebihnya, tawakal pada Allah* sebelum masuk awal tahun baru, kita mintak Allah jauhkan kita dari segala musibah, bala bencana...

dalam kita ghairah sangat layan tahun masihi ni, tapi terlupa tahun hijrah.. kalian tahu kan bila tarikh kalian dilahirkan bulan masihi? tapi kalian tahu tak berapa haribulan kalian dilahirkan dalam bulan islam? haa.. g cek.. 

tolong.. kita cakap, kita sayang Allah, sayang Nabi.. tolong, fikir sebentar, apa makna sayang tu dalam diri kita... tolong sangat-sangat... kita tahu ungkapa saya cinta awak, dalam bahasa inggeris pun kita tahu.. i love u.. wo ai ni..aishiteru.. saranghae.. amboi.. terer kau.. cuma, kalau suatu hari nanti, tiba-tiba ada mat saleh datang, tanya apa maksud syahadah, nak sebut dalam bahasa melayu? kalau dia paham, kira okay.. kalau tak paham bahasa melayu, konfem cakap bahasa inggeris.. tapi, cuba fikir sejenak... apa ungkapan syahadah dalam bahasa inggeris... 

<wahai hati, bertukarlah engkau menjadi hati emas.. kelak rasa bersyukur dengan apa sahaja situasi yang Allah takdirkan.. jadilah kau hati emas, meletakkan Penciptamu melebihi segala-galanya>

azam saya tahun baru? wahai diri, tolonglah menuntut ilmu al-Quran lagi... tolonglah!!!