Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2015

Saya Yang Tidak Sempurna

Saya yang tak sempurna, yang dah cecah 25 tahun, telah masih dan akan sentiasa bersyukur pada Tuhan atas segala nikmat yang Dia berikan. 
kadang menggali hikmah segala benda yang berlaku, akhirnya akur dengan kekurangan diri. 
fitrah hati ingin bina masjid, tetapi masih belum terbina, kerana Tuhan tahu, saya masih belum mampu. teringat satu kata, pembinaan masjid itu bkan untuk berlumba-lumba. bukan untuk tunjuk ''see, aku telah berkahwin''.  hingga saat ini, saya masih cuba menyediakan emosi, untuk menghadapi kerenah manusia yang bakal saya hadapi. mungkin satu hari nanti, saya perlu berdepan dengan kerenah suami hingga akhir hayat saya? mungkin nanti saya perlu hadapi kerenah anak anak yang belum tentu mampu untuk saya hadapi? membentuk manusia, bukan semudah membentuk plastisin. itu akal waras saya berkata. 
ya, masih terngiang kata kata baba.. sebeum berkahwin, perlu ada banyak persediaan. ya, PERSEDIAAN. jelas ia bukan semudah ABC. 
mengambil iktibar dari apa yan…

Ubatnya Pada Dia

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
tatkala dia bertanya pada saya, "saya nampak yana ok, tak nanges pun"
saya bertanya kembali kepada diri saya, apa yang buat saya capai tahap tu tanpa mengalirkan air mata...
mungkin ini jawapannya
"Disember yang saya lalui itu, terasa begitu sukar, lemah satu badan, 2 hari makanan langsung tak masuk perut saya. 2 hari tu jugak, memang saya dah redha, saya pegang tasbih tu, dan berzikir. seminggu saya ''jatuh''. seminggu tu, langsung makanan tak nak masuk perut saya. saya paksakan diri, sesuap, and im done. lepas makan, terus sakit perut, dan buang segala isi dalam perut, and again, im done. perut saya cramp. hari hari saya nanges yang memang nanges. and im done"
"Januari yang saya lalui, saya menggeletar satu badan selepas tahu semua cerita. saya tak mampu membalas balik kata-kata dia. yang saya tau, jika benar saya ni perampas, biarkan saya jumpa dia untuk kali terakhir, and done. petang…