AHLAN WASAHLAN

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Thursday, April 30, 2015

Saya Yang Tidak Sempurna

Saya yang tak sempurna, yang dah cecah 25 tahun, telah masih dan akan sentiasa bersyukur pada Tuhan atas segala nikmat yang Dia berikan. 

kadang menggali hikmah segala benda yang berlaku, akhirnya akur dengan kekurangan diri. 

fitrah hati ingin bina masjid, tetapi masih belum terbina, kerana Tuhan tahu, saya masih belum mampu. teringat satu kata, pembinaan masjid itu bkan untuk berlumba-lumba. bukan untuk tunjuk ''see, aku telah berkahwin''.  hingga saat ini, saya masih cuba menyediakan emosi, untuk menghadapi kerenah manusia yang bakal saya hadapi. mungkin satu hari nanti, saya perlu berdepan dengan kerenah suami hingga akhir hayat saya? mungkin nanti saya perlu hadapi kerenah anak anak yang belum tentu mampu untuk saya hadapi? membentuk manusia, bukan semudah membentuk plastisin. itu akal waras saya berkata. 

ya, masih terngiang kata kata baba.. sebeum berkahwin, perlu ada banyak persediaan. ya, PERSEDIAAN. jelas ia bukan semudah ABC. 

mengambil iktibar dari apa yang terjadi. "Dont judge a book by it's cover. itu memang saya pegang sekarang. berkawan belum tentu anda kenal. bercinta belum tentu anda kenal. mungkin hanya mengenali pelakon. dunia bercinta sebelum kahwin, kebanyakannya sangat berlainan dengan dunia selepas kahwin. 

teringat kata ustaz,"kahwin bukan satu syarat untuk masuk ke syurga''

wallahu a'lam

Wednesday, April 22, 2015

Ubatnya Pada Dia

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

tatkala dia bertanya pada saya, "saya nampak yana ok, tak nanges pun"

saya bertanya kembali kepada diri saya, apa yang buat saya capai tahap tu tanpa mengalirkan air mata...

mungkin ini jawapannya

"Disember yang saya lalui itu, terasa begitu sukar, lemah satu badan, 2 hari makanan langsung tak masuk perut saya. 2 hari tu jugak, memang saya dah redha, saya pegang tasbih tu, dan berzikir. seminggu saya ''jatuh''. seminggu tu, langsung makanan tak nak masuk perut saya. saya paksakan diri, sesuap, and im done. lepas makan, terus sakit perut, dan buang segala isi dalam perut, and again, im done. perut saya cramp. hari hari saya nanges yang memang nanges. and im done"

"Januari yang saya lalui, saya menggeletar satu badan selepas tahu semua cerita. saya tak mampu membalas balik kata-kata dia. yang saya tau, jika benar saya ni perampas, biarkan saya jumpa dia untuk kali terakhir, and done. petang tu, saya start kereta, dan pecut balik rumah. masuk rumah, cari mak. peluk dia. dan nangis. mak cakap, takpe, lepas ni ayah hantar pergi kerja. esok kita pergi pantai. esok kita makan kat luar. saya kembali lembik untuk kesekian kali. 2 hari perut tak jamah pape. ayah naik, and pujuk saya. Ina masuk and hulur coklat sebiji. tu yang saya makan. then saya sambung baring. rasa masa tu diri macam mayat hidup."

masa ni saya tahu yang saya memang dah sakit sangat-sangat. setiap hari, setiap malam, setiap satu jam, saya akan terjaga dari tidur. dan sampai satu tahap, gagahkan diri untuk berwudhk dan solat. sehinggakan saya tertidur di sejadah. doa saya. pinta saya pada Dia, berikan saya sesuatu yang baik untuk dunia dan akhirat saya. ya, saya tak pernah mintak untuk Allah kahwinkan saya dengan dia, sepanjang waktu remedi tu.. sebab? sebab saya hamba Dia, saya tak pernah tahu apa yang baik dan buruk untuk diri saya.

"Februari, segalanya habis di situ. saya mintak adik doa nun jauh di bumi Makkah. kerana saya dah terlampau sakit. saya balik, dan bercakap dengan bonda. bonda pesan, banyakkan berzikir. bangunlah di malam hari. masa ni, saya rasa nak hentikan semua yang pernah saya mulakan. rasa tu, hanya Tuhan yang tahu. pergi rumah nenda, dan nenda tengok dekat saya"

"Mac, nenda cakap, nenda sentiasa doakan saya. satu hari birthday saya, my big family ucap birthday kat whassap dan satu hari tu saya menangis. mereka mendoakan saya bahagia dan happy di hari yang mendatang. nenda pun ada cakap, perkara biasa kalau serabut, cuma harap boleh makan, tidur, drive macam biasa.''

"April, hati ni dah mati..done"

sekarang saya masih intak pada Dia.