AHLAN WASAHLAN

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Sunday, October 30, 2011

they~~~



when they take a step...blogging...expressing...voice out...

i jz can say....

wish best of luck....

jangan bagi bersawang teruk sangat dh la :)

Friday, October 28, 2011

let it falls.....





"Tears are words the heart can't express"

















"I love walking in the rain, 'cause then no-one knows..."






“Tears are the safety valve of the heart when too much pressure is laid on it.”





“I always knew looking back on my tears would bring me laughter, but I never knew looking back on my laughter would     make me cry.

Wednesday, October 26, 2011















terrestrial biomes......
northern coniferous forest....
rocky mountain national park
credit to all photographers :)












sanah helwah ^.^

specially dedicated for my besties :)
ingat nak call...tapi xnk kacau la orang yang tua harini...hehehehe....apa perasaan jadik tua? best?



thnx...to be my best friend...really wish dat u will become a tough one..to face all of the interference, barrier, and etcetera...thnx...

dengar orang bebel...dengar masalah orang...really appreciate it...

thnx....for all of da song collection...bertambah tambah lagu ni...

banyak sangat nk berterima kasih ni....xpela...xde limitation pn dalam tulisan ni...

thnx for sembonia...thnx for those islamic books...thnx for all of da advise....



apa yang penting, kerjasama....isk3...tiba2 terselit wonderpet....hehehe...peace :)

thnx for reading perjalanan..

my special words

selamat hari tua...jangan moody2...nanti makin nampak tua...
smile....buat macam ni...cuba tiru gaya di sebelah..terima kasih.... ^.^
oh no! lambat wish...aiyaa....blup3
xpela..jadik da first one bt entri...
terima kasih, sebab percayakan sahabatmu ini...
even, im not da perfect one...
soorrry....lalalalala~~~
terima kasih sangat2 sebab sudi mendengar...nenek yang suka membebel...tak berenti2...
bosan kan dengar orang bebel?
isk2...zip my mouth :X

hidup yang kita ada sekarang...memang dah tersurat...tapi kita tak pernah tau apa yang tersirat...sesukar macam mana pun, memang kita hamba Dia....ujian dari Dia takkan berhenti...sehingga kita betul betul berehat dari dunia lakonan semua ni...kadang-kadang, kita penat..bila la masa semua ni akan berakhir...ujian, takkan selamanya di situ...same goes to bliss...kebahagian tu, takkan selamanya bersama kita..siapa kita untuk tentukan kita bahagia atau tidak esok...kita boleh berusaha..tapi, di penghujung, tawakal... gdluck for your final year project...

dengan harapan...jadilah seorang anak yang terbaik untuk ibu bapa....be a gud member from your siblings...jadik manusia yang penuh dengan ihsan..tak kira sesama manusia atau pun sekeliling...but da most important...jadik seorang HAMBA yang taat kepada KHALIQ mu....

"im not a friend...who did rank in dean list....im not..a rich girl(girl..not woman...hua3)...im not a good listener...im not one of them...at all...BUT, im good in NAGGING,MUMBLING (",)\

~p/s: bau kek la....share2 la sket...ngeee.....








You're not getting older, you're getting better.


"Advice is like snow; the softer it falls, the longer it dwells upon, and the deeper it sinks into the mind."

- Samuel Taylor Coleridge




Tuesday, October 25, 2011

hanya sekadar di bibir atau ikhlas dari lubuk hati?

# m.a.a.f #

perkataan ni bermain-main dalam kepala...dah lama sebenarnya...maaf....dimaafkan dan memaafkan...perkataan tu lahir dari hati yang ikhlas atau hanya sekadar mainan bibir? adakah saya ikhlas memaafkan dia? apa erti bagi sebuah kemaafan? sebut senang..tapi nak buat? bila terlalu dekat dengan sumone yg penah bt kita irritate tahap giler, even dia dah mintak maaf, dan kita pn dh memaafkan,...tapi kita still rse annoying gler...

apakah maknanya? maknanya, kne "check" balik....apa maksud memaafkan tu...sekadar di bibir atau ikhlas dari hati?

kalau sekadar kat mulut je, dats mean, mcm kita sebut je perkataan tu...

"ye, aku maafkan"

kenapa? sebab malas nk layan kerenah2 ntah pape? or xnk dia rse serba salah? other reasons?

tapi, kalau dari hati, mungkin situasi berlainan...yang bakal terjadi...mungkin, kita tak boleh melupakan..tapi, macam kiranya redha la dengan apa yang terjadi....ntah la....tapi, apa ygg boleh dikata kat sini, sangat la rasa lain kalau memaafkan tu hanya sekadar di mulut dan ikhlas dari lubuk hati...



~when someone ask u, forgive him/her...then, forgive them....refresh heart first :) ~

Sunday, October 23, 2011

latest mode

mode harini....layan hari dengan lab report yang berjela-jela....


ni, gambar lab 1...DNA yg ntah pape...stress!grrr!

DIA tahu...

Dia tahu...
esok bakal lahir seorang lagi umat Nabi Muhammad...
Dia tahu...
nama empunya si fulan bin fulan...
Dia tahu,
apa yang bakal dihadapi oleh si fulan....
baik buruk...

Dia tahu...
si fulan bakal menghadapi gelora dunia...

Dia tahu
hambaNYa sedang bermuram durjana...

Dia tahu hambaNya sedang bangkit...
menegakkan kalimatNya....
Lailahaillallah....

Dia tahu...
kata-kata hambaNya sedang dimanipulasi...
oleh mereka yang tidak bertanggungjawab....

Dia tahu itu....

Dia tahu hambaNya dikeji dihina...

Dia tahu hambaNya cuba menjadi kuat...

Dia tahu itu....
mana mungkin Dia pikulkan sesuatu yang tidak mampu bagi hambaNya...

pinta si hamba,
moga dia kuat,
untuk menghadapi dunia
mampukah dia?
berapa panjang lagi perjalanan si hamba?
mampukah esok dia menegakkan kalimah Lailahaillallah?
mampukah esok dia berdiri...
menyeru kepada kebaikan...
mencegah kemungkaran...
mampukah dia menjadi contoh kepada yang lain?

si fulan bin fulan...
telah dilahirkan di sekian hari dan hari...
telah ditakdirkan untuk dia menjadi sebegini dan sebegini...
telah tertulis suratan sedemikian baginya...

Dia tahu...
sesungguhnya Dia Maha Mengetahui...
untuk apa dipertikaikan?
untuk apa dipersoalkan?


miss u all :)

miss all of them...

my big bro, encik fathi, at home....

my younger bro, encik faris...same..at home...

my younger sis, cik farhana, di bumi jordan....

my youngest bro, mat yeng...same...at home...

my youngest sis, miss fazlina,..same goes to her...at home..home sweet home...

huge miss and a big hug and kiss, for my beloved dad and mom, 

mr anuar n mrs khazmah...

MAY ALLAH BLESS ALL OF U...

im fine ...

peace :)


Saturday, October 22, 2011

sebelum start buat lab report, tangan saya merayap-rayap di fb...ternampak satu wall post ni...sebelum ni mmg dh nampak..tapi x click pada button see more....malam ni, saya pegi clik dkt button tu...sebak...copy paste here :)

APA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH

Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jgn minum ais!".Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.

Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..

Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dngan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayahpun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis krn ayah sangat bahagia..Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..



~~~


copy paste dari fb tu..hehehe...btol ke x betol artikel tu...sendiri, baca, sendiri nilai....dulu, saya selalu sakit kepala...penah je cikgu hantar balik umah...dah siap baring, mak datang..tolong picit kepala...ayah datang jenguk...ayat yang ayah penah keluarkan..."kne banyok mandi ni" xpn yang ni"minum air masak bebanyak"
tu la ayat ayah...


kalau nak pegi mne-mne, tym bersalam, ayah tak terus lepas tangan saya..ayah pegang, dan cakap, "sembahyang jangan tinggal, rajin2 mengaji" sambil tengok mata saya...respon saya, angguk2...hehehe...


kalau kat umah, ayah selalu panggil anak lelaki dia p berjemaah dkt surau...xpn masjid....kalau ada ceramah, ayah ajak kami sekali...mesti ayah buat ayat macam ni..."awok orang ni, duk kat u, belom tntu g dengorr ceramoh...ni balik sekali sekala, dengorr la..."penuh la kete tu sumbat kami adik beraadik...


ayat lain:


"kakok, g la ngaji nung...kang kalu duk dkt u, nk belajo dgn sape...." <ada banyak benda lagi yang perlu dipelajari dgn ilmu Quran ni>


"anok dara ayoh ni masok mende ar?"


"hoo...molek la duk dapur...belajo2 masok..."


"kalu x panda masok, jangan kawen" kekekeeke :)


banyak lagi la ayat ayah...hehe..peace ayah...may Allah bless u always :)

Wednesday, October 19, 2011

let her remain there..~~~~



biarkan dia di sana....menjadi yang terbaik buat dirinya...usah awak gopoh untuk dapatkannya...kerna mungkin dia mungkin bukan milik awak....

biarkan dia di sana...pujuk diri awak...jodoh itu di tangan Tuhan...begitu juga ajal dan maut....biarkan dia utamakan apa yang perlu diutamakan,...

mengapa harus bergegas?
kenapa mesti tergesa?

khuatir dia bakal jadi milik yang lain? begitukah?
haruskah diulang lagi...
JODOH ITU DI TANGAN TUHAN...
lambat atau cepat, pasti bakal tiba...

biarkan dia tenang...untuk hadapi tanggungjawab yang dipikulnya....
dia sudah memaafkan...dia sudah merelakan....
andai jodoh awak dan dia, pasti bakal bersatu hari nanti....

moga awak akan menjaga dia sebaik mungkin...
menerima baik dan buruk dia...
"adapun lebih baik mencari suami yang beriman...
jika dia mencintaimu, maka dia akan menyayangimu...
andai dia membencimu, dia tidak akan mengherdikmu"

moga awak faham...
perkahwinan itu adalah satu jalan...
kepada satu matlamat.....
matlamat:memperkasakan kembali islam di muka bumi...
jalan:dengan membina usrah yang diredhai Allah...
ya...
mungkin awak faham...
tetapi, dalam masa yang sama, 
fahamkan dia...
pimpinlah dia...
untuk menjadi muslimah sejati....

kehadiran awak....
sedikit sebanyak meresahkan dia...
pada Allah dia serahkan segalanya....
segalanya yang telah tertulis di lauh mahfuz....

hanya istikharah yang mampu menjadi peneman
untuk hati yang masih mencari...

dia sedang menjaga dirinya...
sebaik yang boleh...
mudah mudahan awak akan menjaga diri dengan sebaik mungkin
moga Allah sentiasa bersama awak
andai awak dilema
mintalah bantuan dariNya

harapan dia, 
cintailah dirinya seadanya....
hingga ke akhir hayatnya....
kerna dia sudah pernah sengsara dengan cinta manusia....






barakallah :)

alhamdulillah...

semalam, dapat invitation dari kak sya...untuk walimatul urus dia...harini, saya dapt invitation dari abang mie plak...tiap kali tgk invitation tu, sedih, sebak..air mata bertakung...sebab, abang mie tu, da eldest cousing dat i have...sebelah mak...

i need to say, i cant attend...cuti mid sem nanti seminggu je..tu pun nk kne masuk hutan...ish...hutan lagi...then, sepupu2 sy yg lagi muda kne handle semua tu... i wish dat i can attend da event...gather ramai2...rasa semangat gotong royong..raya kali ni, dua org yg xde...saya dan farhana..saya di bumi bawah bayu...farhana di bumi jordan...

saya harap sangat, saya dapat bersama sama dengan mira...because i love too...tapi, aral melintang...tahun depan, insyaAllah, saya dapat sambut eid adha di kampung...tahun ni, sambut je la sekadarnya...

<okay..rindu nk makan daging panggang....rindu nk usik pengantin baru....who's da next? hehehe...>

Monday, October 17, 2011

istikharah cinta


Bersaksi cinta di atas cinta
Dalam alunan tasbihku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman di malam sunyi penuh doa

Sebut nama MU terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukMU
Satu nama teman setia
Naluriku berkata

Di penantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

Thursday, October 6, 2011

dzulkaedah

alhamdulillah...hari ni, masih diberikan peluang untuk bernafas di muka bumi Allah ini...

tapi, makin lama, fikiran saya makin serabut...memikirkan 1001 perkara...

for da first thing, sementara saya masih punya waktu...
wanna wish to my sis...gudluck for u...grab da opportunity dat u have as mush as u can...
doa dihuurkan dari bumi bawah bayu ni...
jaga diri baek2...gunakan akal yyang waras..hati yang penuh dengan tawadhuk untuk buat keputusan...masa muda ni, kita cari pengalaman...gunakan waktu sebaik mungkin...takkan kita dapat berpaling untuuk masa yang telah pergi...
walau sesusah mana pun hidup, jz pass through it...kegagalan yang pernah kita lewati, takkan selamanya milik kita...
apa yang kita perlu buat, bangun...
jangan tersungkur selamanya...ujian itu tarbiyyah...
salam sayang dari kota kinabalu...

berbalik dengan kehidupan seharian....
saya dah mulakan kerja-kerja lab untuk projek tahu n akhir...pada hari pertama, terdapat  sedikit masalah...tapi hari kedua, betul2 menguji kesabaran saya....moga Allah memudahkan segala urusan ini....

manusia di sekeliling...memeningkan kepala saya..cara mereka berfikir...seribu satu rasa....

jangan samakan antara akal yang logik dan sesuatu yang tak terjangkau dengan akal fikiran kita....lebih baik didiamkan perkara yang kita tidak tahu mana pokok pangkalnya...