Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2011

DI KEJAUHAN

dari kejauhan ku titipkan bersama untaian kata-kata....
masih belum terlambat untuk mengucapkan salam maal hijrah 1433.....
bertambah lagi tahun hijrah...maaf....tidak sempat untuk update blog...
teralu banyak tugas yang perlu dilaksanakan....
hingga saat ini, beban masih terpikul di bahu....
awal tahun ni, disambut di hutan simpan deramakot a.k.a deramakot reserve forest....
hanya bacaan doa secara ala kadar...sepenuh harapan dari seorang hamba kepada Khaliqnya....
mudah-mudahan dipelihara sentiasa....mana mungkin harapan itu diberi pada manusia yang tidak mampu berbuat apa-apa.....
dari kejauhan ni, mudah-mudahan, insan yang saya sayangi, ayahanda dan bonda, yang kini berada di terengganu, moga mereka sihat sentiasa.....moga berada di bawah naunganNya sentiasa...begitu juga buat ahli keluarga yang lain..adik beradik....<mereka yang menjadi peneman saya dari kecil sampai saya besar>moga ukhuwah antara kita sentiasa dipenuhi mawaddah warahmah....>
buat sahabat handai, moga p…

..........

Bila tak sihat ni, rasa macam rajin pulak menaip...hasil dari kerajinan melilau di Blog orang lain...malam ni, byk pulak tengok dyeorng yg bina baitul muslim awal..sekalipun mereka tengah belajar...alhamdulillah...moga rahmat Allah sentiasa mengiringi kita...<mode:nasihat untuk diri sendiri>
Buat wanita....peliharalah aurat...secantik mana pun dirimu, kelak akan dimakan usia..tika tu, kulit sudah mula berkedut...mana mungkin wajah itu masih kelihatan mulus seperti dulu...
Buatmu solehah....
Taat lah Dia dalam kehidupan seharianmu...tunaikanlah yang wajib...solat itu tiang agama...bagaimana hatimu boleh mengingkari fitrah seorang hamba? Andai tiada masa, soalan ini ku harus ajukan...bagaimana jika tiada masa untuk tdo? Untuk membuang air? Tidak meranakah diri? Lalu? Jika tidak solat? Harus bagaimana perlu diterangkan lagi? Jangan berikan alasan ni...’’argh! di university tu, buat saya terkejjut...dulu, selalu kne pantau dengan warden...sekarang, dh xde orang nk tengokkan saya so…

zulhijjah terakhir?

adakah ini zulhijjah terakhir saya di bumi bawah bayu ni? sekejap sahaja masa berlalu...pejam celik...saya dah di tahun akhir...mungkinkah ini zulhijjah terakhir saya di sini? terlalu ralat...banyak benda yang tidak dibuat...ada rezeki, saya kan berkunjung lagi ke sini...

hingga saat ini...saya mengharapkan sesuatu dariNya....diri yang malas, boleh dipujuk dengan hati supaya menjadi rajin...tapi, hati yang ralat? hati yang gundah gelana? hanya kerana satu perkara...ya...perkara tu...sangat menyemak di dalam benak saya...hanya kepada Dia saya meminta pertolongan...

sebagaimana sejarah aidiladha..pengorbanan Nabi Ibrahim...hanya kerana Tuhan yang satu..ya..hanya kerana Dia....rela mengorbankan seorang anak yang sangat disayangi..mampukah kita? arghh...hati ini terlalu manja...kali ni, harus dikorbankan...demi masa depan....

di tikar sejadah tu, saya masih meminta...dengan penuh harapan..ya Rabbi, berikan hamba ketenangan...

salam aidiladha buat semua muslimin dan muslimat....taqabbalall…