AHLAN WASAHLAN

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Tuesday, September 27, 2011

let's start over :)

dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang....

alhamdulillah, ilham datang untuk menulis lagi....

perjalanan manusia yang penuh dengan ranjau, tak tertepis dek tangan...lumrah bagi manusia...hampir sehari di perpustakaan, mencari jurnal bagi final year project saya, tangan merayap rayap membuka blog...impak selepas tak jumpa genus mangrove yang ada banyak chemistry compound....mudah2an, dipermudahkan urusan...

kata-kata mereka, membuatkan saya berfikir...blog...ia juga medium perantaraan...banyak mata-mata yang membaca...my decision is...

saya perlu start over balik blog...menapis apa yang perlu dan yang tidak perlu...mengapa? mengajar diri supaya menjadi matang.....itu nekad di dalam diri...set balik kenapa saya buat blog ni....blog ni, umpama peneman saya...selepas kehidupan lama saya tinggalkan...

seharusnya, selepas ini saya bercerita pada sahabat saya...hmm...sahabat saya...yang setia mendengar...memberi nasihat...berkongsi suka dan duka...tapi, takkan selamanya saya boleh kacau sahabat saya? dia pun, dah ada projek final untuk dibuat...yup...same goes to me...saya perlu pikir kaedah2 yang nak digunakan...dia pun kne pk teori2 lagi...saya rasa, sorang pn xtau sape sahabat saya...melainkan dia sendiri...hehehe...best of luck for you...may Allah bless u....

mintak maaf...kalau selama ni, saya gunakan perkataan yang tak sepatutnye saya guna....termention nama sesiapa....very2 sorry....cerita kisah-kisah lama...dan buat mereka yang pernah ter'relate' dengan kehidupan saya, public people do not know who you are...only da people who really close to me know...

hmm..then, i become selfish today...sorry my fren...fyp ni cukup memeningkan kepala...nak tentukan genus mana lagi...even dunia di hujung jari, i reallly got a bounce of stress...pfftt~~~~

now, kalau la dalam dunia ni ada robot yang mendengar untuk kita, memang saya dah beli...

saya masih terselamat lagi hari ni...bila sorang pakcik ni memandu dalam keadaan tertidur...bila dia menghampiri, ingatkan dia buta...alhamdulillah, tergerak keinginan untuk mengelak...kalau tidak, hanya Allah yang tahu...

sekarang, dalam hati, nak naikkan berat badan...terlalu kurang berat badan ni...

let's start over :)

Wednesday, September 21, 2011

2 minggu suda

dah masuk 2 minggu di kampus ni...sambung tahun terakhir bagi kursus biopem ni....sekarang, masa untuk masuk zon stress tahap giler...huhu...zon stress pn sempat lagi berblogging...^^^

hari tu , sampai kat sni hari ahad...adoi...peningnya kepala....

hari isnin, xde kelas...hooorayyy!!!!kih3...tapi hari selasa, dh kne pk byk benda....

First! hantar spesimen p masuk peti sejuk kt IBTP....(selamat tinggal spesimen...jumpa lagi ^.^ )

Second! settlekan hal hostel... alhamdulillah, dapat jugak hostel...move!move!<boleh ke nk suh barang2 saya yang banyyak sume2 tu, bergerak dengan sendiri? terlalu berat>

hari selasa, attend kelas molecular biology...hai rabu plak, pemuliharaan genetik...khamis? ecosystem management...

tup2 dpat call..mintak saya balik,...ewah2...tiket flight mcm mainan ye...

hari jumaat, pagi2, mintak kawan antar ke airport...tgh hari sampai kat lccT...jalan kedek2, carik bas p KLiA...tunggu punya tunggu, sampai la bas...hampir jam 3, sampai kat KLia... terus naek ke bhgian berlepas...carik la adik yg bertuah ni...call, baru tau, dia ade kt umah mak sdare kt putrajaya...pfft...sorang2 la ni?

okay...hari ahad p sabah balik...

hari isnin, attend kls elektif...then, meeting dgn supervisor... ulalalala!!!! saya kawen dgn 2 spesimen tros....
peria pantai n daun paya bakau...in case, takot x dpt extraction dari peria pantai, so kne ade back up....

PROCEED

berkahwin dengan makmal...troskan tahun akhir dengan projek...^spesimen:daun paya bakau^....

masuk zon pecut!..xley main2...kuatkan jiwa dan raga....control emotion, miss :)

esok, dh nk kne antar slideshow utk presentation dkt doktor....sies stress...hari jumaat ada kuiz lagi...hujung minggu, rse mcm nk outing...nk cari barang...cuci kepala otak...ya Rabbi...pening tgk jurnal...pfft~~~~~~

Sunday, September 4, 2011

bila orang tanya soalan ni

mesti saya pikir dengan dalam

tapi tak jugak dapat jawapan

apa warna kegemaran saya?

ntah la...

ada ke orang species macam ni? xtau warna kegemaran?

ada la tu...

saya la orang nya....

kalau baju raya pun, kalau rasa cantik, saya tarik

kalau tak, saya lepas....

sampai sekarang,

apa warna kegemaran saya?












perjalanan semalam...

mengemas homestay usai maghrib...adoi...malas betol...siap, relax2 jap...

lepas isyak, jom kita berkumpul! pergi stesen bas pulak...antar si faris itik sekati...hehe...ramai betol orang...jalan jammed...semua orang nak balik..menuju ke destinasi ingin dituju....saya? tunggu la beberapa hari lagi...salam-salam ngn si adik, okay, terpaksa drop by dia...mmg xley parking kete...polis pun ade duk berjaga...tu pun, jammed strawberi...

lepas antar dia, nk balik, jalan kampung cina pun, jammed...hari jammed anggur sedunia...heading to umah tok...alhamdulillah..ayah li selamat pulan..selepas mengerjakan umrah sebulan lebey...dah kurus ayah li....ada makan2 sket....saya pun, ikot makan...nafsu x tahan tengok ikan singgang...hehehe...lepas makan, duk sembang2...ntah mcm mne, terbual dengan cousin2 psal couple...si alma cakap, dia tak percaya kl saya pernah couple...hehehe....tulus mulus sangat ke muka ni? panjang jugak saya bercerita semalam...

macam mana saya boleh bercinta sehingga siapa saya sekarang...si alya pulak cakap, hehehe...takot dengar cerita saya...cerita tu sumer, bukan untuk dibanggakan, tapi untuk dijadikan pengajaran buat adik2 sepupu saya...adik adik saya? bagaimana? mereka, cukup untuk tak bercerita, sebab mereka tengok apa yang kakak mereka lalui...mereka, bakal meningkat remaja...dan ada dh remaja...tak salah kalau berkongsi...saya cuma tak nak mereka rasa apa yang pernah saya rasa...cerita tu, harap mereka akan bawa sebagai bekalan..sampai mereka besar..sampai mereka jumpa mr.right...until da exact time...pfft...giler kejap...tengah2 duk cter, alya menyampuk..relax kak yana...jangan sedih...(am i sad?) huh...

saya cakap kat mereka, i will stop...da next person, should be my hubby...seseorang yang akan menjaga saya sehingga akhir hayat saya...excited pulak dyeorg...dalam kepala, belajar...hari raya pertama, teringant kata kata mak sedara...suh sambung je phD...hehe..insyaAllah...niat tu ada...my aunt said, sambung kat overseas...ulala...hehe...kahwin, baru sambung...kl x, jangan sambung lagi...mak aih...ada syarat lagi tu...debush2...saya jawab, kl xde calon lagi? "argh...x kira cari calon dulu...kl x, nnt tok bising" adoi...dijawabnya macam tu...

tengok la...jodoh saya tu bola ke? bergolek? kertas? duk main terbang? hehehe..."manusia itu diciptakan berpasangan" <garu kepala yang x gatal>

argh! dah nak kena p sana...adoi...banyak benda nk kena settle...who volunteer to replace me? blup3....

<jiwa koyak rabak> hik3

Saturday, September 3, 2011









if i can make u happy...

then i will...

go and search for your happiness...

at least, u ll now what life for...

why i want make u feel happy?

jz because, u help me a lot

lending me your ears

hear me nagging

always nagging

from da past, until now

thnx a lot

i believe,

u deserve to be happy

not because of pity

jz because, u deserve to be happy

even not a bundle of happiness

at least a spoon of happiness

no need to hide what u feel

your sadness

because u r a good friend and the best friend :)

if your hometown didnt make you happy

then find other places that u can enjoy with

dont forget, u still have Allah

even how rough your path,

InsyaAllah, u ll find your way :)

hidup yang awak lalui,

bukan semuanya kebetulan

tapi satu suratan,

gunakan bekalan untuk awak bawak sebagai peneman

ingat, walau tanah mana pun awak pijak,

andai bekalan tu tertinggal,

jangan tinggalkan semua sekali....

hidup, bukan hanya di dunia,

tapi juga akhirat


peace, no war :)

Friday, September 2, 2011

kejam ke?

bila mula mula berpuasa hari tu, saya terima mesej dari dia..

respon: x reply

hari ramadhan ke berapa ntah, terima lagi...

respon: lagi sekali x reply

bila syawal menjelma, sekali lagi mesej itu diterima...

respon: x reply jugak


kejam ke saya? hehehehhee...