Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2010

UJIAN ITU

laen org, laen yg Allah berikan pd hambaNya..same wif me...sakit nye x tkata..bisa mnukarkan aku mnjadi ape sje yg di luar batasan..sungguh aku diuji...kerana aku hambaNya..menguji keimananku..membuat aku menangis,...jatuh dan tersungkur...sungguh aku takutkan Allah..kerana Dia penciptaku...aku meninggalkan byk bnda krn laranganNYa. aku insan yg lemah dan x tdaya..mngapa aku diuji ujian yg bernama cinta...YA Allah, aku meninggalkannya keranaMu..KAu gantikanlah aku dgn ssuatu yg lebih baik..berilah ketenangan kepadaku...aku masih menangis...meratap ssuatu yg sbnarnya x perlu utk aku tatap...tp aku hanya manusia biasa...jahill..tersasar dari jalanMU...sungguh bala yang besar bg ku..cinta....YA Allah, KAu berilah ketenangan...aku tak menyesal krn mmutuskan hubungan itu...namun sukar bagiku utk tafsir segalanya...segalanya....aku hanya mengorbankan sekeping hatiku...di jalan Allah...sedangkan para sahabat Nabi mengorbankan diri di jalan Allah...utk tegakkan agama Allah...aku menguatkan di…

DIS TIME

smlm ade org airasia call...offer suh ambil insuran..mcm mnarik je...mne la, kot2 stu hri nnti, tjadi pape, bley bg duit 2 kt fmily....hhmm...conservation biology,...quite tough....sometimes make me really tired...sal tired ni, i will have a very compact schedule....huhuhhu...so sad :( mngu ni ade program under mpp...PROGRESIF SISWA! until sunday,..confirm, akn pnat,,..sbb incharge sbb ajk makanan...hri isnin, pg ade test botany...10%. ptg ade mdterm ecology...hri sbtu, 2 hb 10, ade fmily day bio pem...shari di pulau...then, expo apk lg...ntah bila tarikhnya..tiimetable blum kluar....4 hb 10 mdterm zoology...hua3...poning la lpas ni..jatuh, reboh, tunggeng...huhuhu( bhse trg ni).... can i go back 2 my hometown? huhuhu...miss my family...but i cant.. i need 2 finish up my study first! chaiyok2!!!u can do it, Fatma Dayana! make your fmily happy n proud wif u...sob3 :"( wanna go back....ape yg pst, mngu bz akn bmula..dh nk msuk bulan 10...3 mngu je lg lecture class...then, starting …

SOMETHING...

updating...hehehehe...nk update smlm, tp line intnt bmasalah...wannna share something...something dat i learnt yesterday...about, gonorrhoea...ape bnde 2? nk sbut pn, ntah pape...vendral disease...google sndri la...sir charles ckp, die x smstinya attack pd org yg bt seks bebas je,,,..but, malaysian may have dis disease...sbb pe? the hygiene of our toilet...kebersihan tandas...especially tandas dudukkk...maybe, org yg gne tndas sblum 2 ade pnyakit gonorrhoeae ni...pnyakit ni bkait dgn sjnis bakteria...effect pd sistem pmbuangan...yg malangnya, even dh brubat, dh baik dari pnyakit ni, stil da bacteria stained in the cell in our body...nauzubillah...bakteria kn mudah merebak...jge2 la kbrsihan tandas 2 yep....x pn, bila gne public toilet, bhati2....skali sakit, merana....

KERANA CINTA ITU

cinta, usahlah diami hati ini, melainkan cinta Ilahi, cinta, pergilah sepi membawa diri, kerna aku tidak larat lagi, menanggung dirimu yang menyakiti, hati dan nurani, cinta, datanglah engkau kepadaku, suatu hari nanti, doaku agar tidak melebihi cinta Ilahi, yang telah mendiami hati ini, cinta, izinkan aku memilikimu, cinta yang bakal mendekatkan aku kepada Rabbul Izzati, yang bakal membawa aku kepada syurga yang abadi, cinta, aku cuba untuk perbaiki diri, hari demi hari, dengan mendalami agama yang suci, untuk menjadi, seorang yang selalu cinta akan Ilahi, cinta, pergilah dirimu, andai ia hanya akan menyesatkanku, yang mendekatkan aku kepada dunia yang palsu,
moga aku diberikan cinta yang dpt mentaqarrubkan diriku, kepada Khaliqku yang satu, hanya itu harapanku,...

GADIS IDAMAN

gadis itu wajahnya berona NUR IMAN mahkotanya dilitupi tanda KEHORMATAN maruah diri dipagari dengan KESOPANAN dialah puteri INDAH RUPAWAN tika gadis lain sibuk menghias diri dia hias NUR ILAHI di WAJAHNYA tika gadis lain sibuk mencari SANG PUTERANYA dia selesa bersama CINTANYA tika gadis lain sibuk BERMADAH PUJANGGA dia tekun dengan BAIT kata TUHANNYA tika gadis lain menangisi pemergian ARJUNA dia tangisi KEHINAAN DIRi sebagai HAMBA gadis itu seperti MAWAR BERDURI indah DIPANDANG namun sukar DIPEGANG mulianya kerana KETAQWAAN cantiknya kerana AKHLAK MULIA kerana itulah dikatakan... GADIS IDAMAN

NTAH PAPE....

pg2 pegi klas..tup2..lcturer x msuk..adoyai...need 2 stay at da library...till when? dunno...sbb ade meeting on da nite.....bjet duk kt library nk bt keje la...tp duk tgk org je...duk dgr lgu...ade jgak la bt keje..tp sket2....ngantuk...huhuhu...tp inkuiri tnggi btol..nmpak sorang gurl ni..knape rse mcm pnah tgk jee....tp nmpak mcm len....rse mcm b4 dis die pky tdung..tp kli ni dgn pnampilan baru..yeay!!!!freehair..nta la..xtau la kl planduk dua serupa....dh rmai freehair ni...rmbut lawa la kata kan...so, better tayang..hehehehe...nk tiru dieorg jgakla...ooppps......x baek la....kubur kan msing2...biarla dieorg 2...mntak jauh la dari kita ni kn.....bwk2 tobat yep.......fuh...tp mmg lawa r freehair...bley pky bju ktat lg...bru ley nmpak body lawa...ala...jgn la kdkut sgt...share2 la jgak kt org len...biar org len bley tgk jgk...hmm....xpe...2 trademark dyeorg..harap jauh...nauzubillah.....
mohon jauh daripada azabMU

couple,couple,couple.....

Couple?
Apakah yang kau faham tentang couple?
Ia! Ikhtilat antara lelaki dan perempuan yang bukan Mahram
Maka terjadilah couple ini.


"COUPLE" satu perkataan yang sinonim di kalangan remaja sekarang,
Rosaknya akhlak kini angkara bahana couple,
Tidakkah kau tahu couple menghampiri ZINA??
Lalu untuk apa kau bercouple lagi?sunyi?tiada teman?


Ah! itu hanya satu alasan seorang manusia yang tidak berfikir,
Bila terlibatnya diri dalam couple,
Semuanya sanggup diberi,
Maruah sanggup tergadai untuk membuktikan cinta.


Dusta! Dusta! tiada istilah couple dalam Islam,
Hanya ada istilah AKAD untuk menghalalkan hubungan lelaki dan wanita,
Namun kerana lemahnya Iman di dada,
Jatuh! jatuh jua kau akhirnya.


Ada yang kata 'aku cemburu melihat orang couple,tapi aku tak couple',
Tidakkah kau berfikir kau sedang cemburu untuk bermaksiat??,
Nauzubillah min zalik!
Kenapa kau tidak cemburu kepada hati-hati yang tenang mencintai Allah?


Dan kerana couple lah mula lah titik hitam zina,
Kemudian t…

AKU INGIN MENCINTAIMU SETULUSNYA edCoustic

Tuhan betapa ku malu atas semua yang Kau beri  padahal diriku sering membuatMu kecewa entah mungkin karna ku  terlena sementara Engkau beri aku kesempatan berulang kali agar aku kembali dalam fitrahku sebagai manusia untuk menghambakanMU betapa tak ada apa-apanya aku di hadapanMu aku ingin mencintaiMu setulusnya sebenar-benar aku cinta dalam doa dalam ucapan dalam setiap langkahku aku ingin mendekatiMu selamanya  sehina apapun diriku ku berharap untuk bertemu denganMU Ya Rabbi

MUHASABAH CINTA edCoustic

Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Ku pasrahkan semua padaMu
Tuhan baru ku sedar
Indah nikmat sihat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cintaMu
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalir berzikir di kidung doaku
Sakit yang ku rasa biar
Jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Ilahi
Muhasabah cintaku
Tuhan...kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMU

FITRAHKU

manusia ni, ade byk sgt fitrahnya... nk explain kesemuanya, mmg lenguh la nk menaipnya... dis tym nk ckp sal fitrah yg menikam byk remaja... menikam??? uishh..dasyat 2....xla dasyat mne.. nsib la sape yg ditikam pkataan cinta ni... cinta 2 byk la sgt kategori... tp cinta remaja ni, ntah pada manusia mne... pd insan yg blainan jantina... nsib la pada insan yg blainan jantina...kl sama jntina? 2 special kes...no komen... aku ni pn x tkecuali kne virus cinta... bpe kali ek? huhuhu...bkn utk di pos di sini... tp skrg dh tobat... nk lpekan dlu sume2 2... sbb study priority aku skrg ni... as a student... sbb ntah bley dibawa ke mana... jwpnnye, ade jdoh, ade la... kl xde jdoh? ala...cari je yg len..ape susah... hehehhehe.. ala...2 jwpn bdak2 moden... yg mmg aku xley guna pakai... skrg, bkwan biar berjuta... hohohho.. tukar peribahasa da... smpai seru, ade la jdoh, kawen.... xyh pk byk2... depend je nk pilih sape...mamat kt tepi jalan? yg pakai tali lembu? ooppps....tersilap ayat...kua3..... ade org ckp, kapel 2 bley,x ha…

KEMBALI..far east...

wahai Tuhan yang Pemurah,
terangilah ku dengan nur iman Mu,
hanya Engkau tempat aku berserah,
mohon maghfirah di dalam syahdu,
wahai Tuhan Yang MAha Pengasih,
ampunilah segala dosaku,
laksana buih di laut memutih,
hanyut di telan gelombang nafsu,
hari2 yang telah aku lalui,
ingin ku tinggalkan terus bersemadi,

ingin aku kembali kepada fitrah insani,
tak sanggupku jelajahi rimba duniawi,

bebaskanlah diriku dari dibelenggu,
dosa noda nafsu durjana,
terimalah taubatku Ya Allah,
pimpinlah daku ke jalan redhaMu,
moga sinarMu terangi hidupku,
di dalam kegelapan,

aku kan kembali padaMu Ya Rabbi,
menghadapMu Ya Rabbul Izzati..
segala kketentuan ku pasrahkan di hujung penghayatan....

pembukaan

ni first tym bkak blog,
lpas create, xtau nk taip ape,
rse bosan sgt2,
tp bakal diisi dgn ssuatu yg bfaedah,
harap begitula,
rya dh abiiss, dh kne pegi ums,,,..
huhuhuhu...
rye2 jgak...
tp blaja still wajib..
even sampai ke liang lahad...
even smpai ke nagara cina..
mcm ne nk hilangkan bosan mngadap asgmnt ni?huhuhu
len kli la bebel lg...