AHLAN WASAHLAN

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Monday, February 28, 2011

LUV U MOM :)

hrini bfday mak
smalam saya tnggu sampai pkul 12
nk wish bfdae kt mak
sy challenge diri sy
yana, kali ni,
cakap kat mak,
kau sayang dia
hahaha
berjaya ke tak?

dalam mesej je la
lepas antar mesej
trus mak call
tanya tak tdur agi?
kne perli sposen
hehehe
sposen je la
then
mcm biasa
dapat kata2 pesanan dari penaja
kakak,
blaja elok2
jangan maen2
ltk fon,
aishhh....
gagal jugak nk bgtau saya syg diaa
huhuhuhu :(

saya, jawab ye je la...
hehehehe
mak, kita janji
kita akan lakukan yang terbaik!
untuk dapatkan yang terbaik
macam mak kata
kita boleh buat
sebab kita budak pandai
hehehehe
terima kasih untuk kepercayaan tu
terima kasih mak
i'll try
to get da best
i luv u mom
mak, mak kita dunia akhirat
kita cuba untuk jadik anak yang terbaik dunia dan akhirat
moga Allah bersama dengan mak
moga Allah sentiasa berkati mak
aminnn


Friday, February 25, 2011

boley tak kalau nak buat dunno je?

apa ni? 
musim gaduh ke?
adoi...
penat la main macam ni...
boley tak kita berbaik?
shake hand pleaseeee...
please...

ala...
macam tak bese...
bukan ke dulu kat kospint penah 
rse bnda yg sama?
mmg la...
tp dulu, 
tak kamceng
ni kamcng pnye kes
pnah makan sme2
bila gaduh jadik macam ni
hmmmm
samppai bila ni?
adoi...
fatma dah pening
ting tong lagi

satu kelas
tapi muka masam2
senyum la sket
argghhhh
nk buat apa ni?
apa ada dalam kepala?
(lari dalam masalah)
nk balik semenanjung
tak nak bdepan dgn sume ni
hmmm

nwae, tak reti nk mntak maaf ke?
adooooooiiiiiiii....
aku pn ada ego jugak la!
grrrrr~~~~

fatma, 
apa kata turunkan ego
tak nak!
saya tak bersalah!
huh!

dalam satu kepingan kertas putih
ada satu titik hitam
apa yang kita nampak?
titik hitam
kita tak nampak kertas

ibaratnya kertas tu budi yang telah ditabur
titik hitam tu silap yg penah dibuat
kecik je silap tu
tapi ntahla
manusia kan
argghhhh!!!!
saya tak bersalah!
saya nk balik!
fatma, bajet, balik semenanjung,
dh takde masalah la?
saya: fikir sejenak

Sunday, February 20, 2011

SUKA + DUKA

suka + duka
manis+ masin
maknanya?
ada makna ker?
minggu ni...
bulan ni...
sem ni...
agak memenatkan...
bukan agak tapi terlalu
kerja tak putus-putus
demi Allah, amat penat...
bukan semata2 assignment
tapi ujian yang uji saya juga
sebagai khalifah
bukan semata2 seorang pelajar
tapi alhamdulillah,

kawan saya yang saya lihat dia hampir tak waras,..
saya dah nampak dia waras
sebenarnya saya tau dia kuat
tapi  tika tu dia sedang berlawan dengan emosi
saya tau awak kuat
saya kan teman awak
percayalah
walaupun kadang2 saya terasa penat sangat nak melayan
tapi, awak masih kawan dan sahabat saya
awak tau tak
masa saya terima mesej2 tu
saya rasa macam nak cekik awak
dengan saya sekali rasa nak gila
emmm
jadilah kawan saya seperti dulu
saya rindukan kawan saya yang dulu
percayalah
saya akan teman awak
dan maaf kalau saya ada bersikap dingin
apa yang pasti, jadilah kuat
sekalipun bukan pada orang lain, 
jadilah kuat utk diri awk sendiri

dan alhamdulillah
bungkusan dari sahabat juga telah selamat 
saya terima
syukur sangat2
ingatkan dah xde rezeki
tapi, syukur alhamdulillah

dan jam saya
dulu terasa macam nak buang
dengan harapan
boleh melupakan segalanya
tapi sekarang
dia dah menghilangkan diri
mana jam tu? emm
rasa agak sedih
takpe la
dah tade jodoh dengan jam tu...
terima dengan redha
lpas ni beli jam baru
allahu robbi warabbukum a'lam

emmm
saya rindukan orang2 di rumah
ubat rindu dengan mimpi
jumpa mak dalam mimpi
jumpa ayah dalam mimpi
sabar ye fatma
jmpe adik beradik dalam mimpi
mak, nak balik
tak nak duk sini
takpe
sabar
setahun je agi
sabar, sabar dan sabar
hmmm
sabar, dan kuatlah :)

Saturday, February 19, 2011

PERFECT ENOUGH @ ENOUGH PERFECT@I'M TOO PERFECT?

PERFECT... WT DOES IT MEAN? PERFECT...HOHOHO...DUN LUV DIS WORD...LUV @ DO NOT LUV?

bercakap psal perfect, mampu ke kita jadik perfect? tak..mmg tak mmpu..sbb kte manusia yg ada kelemahan...tapi, kelemahan tu, btol ke tak boleh diatasi? maybe for certain, we cant overcome it..mcm saya...org ckp saya kurus...mmg dah tak larat nk gemukkan badan...asyik2 dgr bnde yg sama...awak ni kurusla..kne tiup ngn angin, terbang...hehehe...dlu, agak la terasa...tapi, sekarang, masa utk pekakkan telinga...hehehe...mgkin, kurus, susah nk jadik gemuk...tapi hati yg sensitif, tak mustahil utk jadik tough...kuat, kuat dan kuat...

bercakap sal perfect...nk relate dgn pegangan dalam hidup saya..saya bce tym dulu kala..ntah majalah mne...ya..sy sndiri pn tak perfect...dan melenting bila kne tegur...yup..dat was me...tp tak bermaksud sy tak merenungi kata2 tu balik...

PEGANGAN PERTAMA
tiap2 pg, tym pakai tudung...saya tengok cermin...nak pakai bedak...dan tak lupa utk baca doa tym tgk cermin...yg bermaksud( ya Allah, sebagaimana telah Kau perelokkan kejadianku, maka cantikkanlah akhlakku) hari tu ada terbaca..kalau baca doa ni, boleh jadik awet muda...hehehe...adakah itu sebab sy kelihatan muda(hehe..perasan)..okay...sambung cter tadi...apa guna CERMIN dalam hidup kita..sendiri jawab la dalam hati...
tu situasi pertama...situasi kedua...kita berkawan dengan org...ye...mmg la berkawan dgn manusia..takkan berkawan ngn kucing..try la ckp ngn kucing...tgk kucing paham ke tak...kenapa kita berkawan dengan manusia? adakah fungsi MANUSIA dan CERMIN juga sama? agak2 ada relationship tak among manusia ngn cermin? ada la relation...manusia guna cermin..tapi kucing tak guna cermin...

explain analogi ni...
okay...mcm ni...kalau muka kita comot la kan..tak pun, tudung kita pakai tu tak betul...kita tengok cermin...''mana cermin ni? aku nk pinjam jap boley tak? nak betulkan tudung aku ni"...apa fungsi cermin...adakah perbetulkan kita yang tak betul? okay..apa kaitan ngn manusia...
dalam kita bersahabat, penah tak kawan kita tegur kita? apa reaksi kita? melenting? mungkin...emm...bukan mungkin..tapi mmg ya...kita melenting....sekasar mana bahasa dia, selembut mana pun bicara dia, kita tetap melenting..."hape? ko ingat, ko tu betol sangat nak nasihat aku? pegi cermin diri sendiri la"...(adakah ini stu statemnet yg btol? pk sndiri...mcm mne ngn cermin? kalau cermin cakap kita cantik, apa kita buat? kalau cermin cakap ada kecacatan pada wajah kita, ada bekas comot ke, tudung tak betol ke, rambot dan kusut ke...apa kita buat...ada tak kita pecahkan cermin tu? pada firasat saya, manusia tak pecahkan cermin tu...tapi cuba...dan mencuba utk memperbaiki...betulkan tudung..cantikkan wajah...tp knpe bila tym bila ditegur manusia, kita melenting? knpe kita tak bereaksi sama seperti reaksi kita pada cermin?

okay...

CERMIN: fatma..tudung awak tak betul tu...lipstick awak merah sangat tu... saya: (cuba perbetulkan tudung)

KAWAN: eh fatma, boley tak ko buat keje ko dgn betol2? saya: ikut ske aku la..ko apehal? nk sibuk2? ko ingat ko tu betol sangat? 

THINK: KNAPA TAK KITA APLIKASI KONTEKS CERMIN DALAM PERSAHABATAN..MAAF..KALAU AYAT TERTUNGGANG TERBALIK..SEBAB OTAK SAYA DH MMG TERTUNGGANG TERBALIK...(P/S: ini sekadar renungan bersama...terima kasih)

Thursday, February 17, 2011

ULALA

ulala
bila mereka dah mula gaduh!
saya pun dah pening kepala
+
ting tong sket
aii cik fatma, dah gleer kew?
eww...gedixnyew ckp mcm newww....
blom gler..tp mereng sket je...hehehehe...
aikk...
ape punyer ayat daa....
...............
clueless ohw...
adoi..
tolong jangan cabar kewibawaan saya(berwibawa kew?)
tolong jangan cabar kesabaran saya!!!!
nanti meletup
bertukar!!!
jadik anak singa....
hahahahaha

so, tolong..reconsider everything
saya dah terlalu byk msalah utk 2 bulan ni
jangan cuba kalau tak nak kne gigit ngn saya
auuummmmmm!!!!!
 

Monday, February 7, 2011

THINKING AGAIN


Bumi mana tidak ditimpa hujan? Jawab la sendiri...kadang kita manusia berfikir..kenapa kita diberi ujian..kenapa kita punya kelemahan..ye..saya pikir..knapa sy punya kelemahan..knapa sy sentiasa serius..tidak mampu menghiburkan org lain..sekalipun telah sy set up dlm kepala..sbenarnya sy mencuba..dan tetap mencuba..mungkin percubaan ini mampu sy try and error pada kwn2..semalam terima mesej dari sepupu sy..bila kak yana nk kawin? Gelak besar sy dengar soalan ni..nk kawen ngn sape? Dia jawab dkt sy..kawen ngn budak lki la..xkn pmpuan..sy ckp kat dia..mne kak yana ada pakwe..then dia jawab, menurut firasat alma, si fulan bin fulan pn bley tahan..sokmo (selalu) je ada komen status fb kak yana..(tergelak lagi saya)last2 sy terbocor rahsia..oo..si fulan tu minat adik kak yana..last2 sy ckp kat dia..eh..byk btol budak ni bebel..abis la suami awak nnti..kne bebel..dia jwb kt sy..emm..alma nk cari yg diam..senyap..tp kalau kak yana, kak yana serius, kne la cari suami yg happy..(saya;terkedu kejap) ehh..mne ade kak yana serius..kan ade bt loyar buruk..alma:ala..bg kak yana lawak..tp bg alma, serius jgak..tak lawak( naa..ujian gagal lagi..hehehe..try and error tak menjadi) 

Fatma, bila ujian nk lulus ni? Ntahla..pnat la saya pikir..btol..sy dh cuba..selalu sy pikir..apa sy nk ckp ngn dyeorg ni? Mcm mne sy nk kamcing ngn org lagi tua dari sy ni?maaf,..sy mmg xtau nk berkomunikasi dgn mereka yg lebih tua dari saya.. Xkn smpai ke tua sy nk jadik manusia yg xtau nk berkomunikasi dgn org..tp sy xtau nk ckp topic apa dgn mereka..mereka yg lebih tua dari saya..kadang2 sy tgk mereka2 yg byk mulut..mne mereka dapat idea2 tu? perlu ke saya pikir pasal ni? Sy rasa sy perlu..supaya orang tak cakap sy sombong..bukannya bereaksi sebagai seorang yang hipokrit..tapi kadang2  teringin jugak nak berkomunikasi dengan orang laen..tapi sy xde otak yg mampu menjawab setiap tujahan orang...tujahan demi tujahan..adakah saya dilahirkan untuk menjadi manusia yang penyenyap bunyi? (adoi..dh msuk bahagian enjin..ni la kesan ambik kemahiran teknikal time subjek kemahiran hidup)..xpela.sy cuba lagi la..nnt saya dah fed up, saya give, saya brentilah..jadik pendengar suda..

Hari ni, ujian pada sahabat saya, bakal berakhir..ntahla..mudah mudahan..sy doakan yang terbaik buat dia..saya hanya mampu nasihat dia..selagi saya mampu..selagi otak saya masih waras..dia dah pilih jalan ni..saya agak terkilan..saya tak dapat teman dia..apa yang saya dapat tolong dia kalau saya dapat jumpa dia sekalipun? Mungkin, meluahkan di dalam mesej tak sama seperti meluahkan bila berhadapan antara satu sama lain..saya perempuan..dan saya paham jiwa perempuan..saya harap dia tak menyesal dengan keputusan yang telah dia buat..mudah mudahan..tapi kalau menyesal? Entah la..masa tak dapat diputar..kita hanya mampu belajar dari sebuah pengalaman..Tuhan, tolong dia..ya Allah..sekarang, Tuhan surutkan ujian Dia pada saya..mungkin sekarang masa saya mendengar..berhenti untuk bercakap masalah yang takkan putus sampai bila2..melainkan tika saya dijemput..masa tu, dah habis ujian untuk saya..ye..mana mungkin saya boleh cakap saya beriman sedangkan saya tidak diuji..ujian itu tarbiyyah..buat diri kita menjadi kuat..adakah sekuat badang? Tidak..kuat mentaliti..kuat dari segi rohani..bukan jasmani..Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha MEngetahui..Engkau tahu apa yg mampu dan tidak mampu bagi hambaMU..Tuhan..doaku, agar mereka tetap kekal di jalanMu..moga mereka mendapat Husnul Khatimah..Ya Tuhan..aku tak sanggup lihat mereka berada di dalam kegelapan..sekaalipun aku sudah tiada di sini, biarlah mereka kuat untuk selamanya..kerna aku tau..aku tak mampu menolong mereka buat selama-lamanya..


Sunday, February 6, 2011

SMILE :)

upload gambar...gambar yg tbe2 mncul..adoi...mmg xde keje btolla...hehehehe :)







 with big bro
 abang, cepat la...nk pegi jalan2 ni :)
huhu..tolong la dukung saya :(

abis cter :)

Wednesday, February 2, 2011

PUZZLE

Bismillahirrahmanirrahim...

menyambung lagi tulisan sy..fst entri utk bulan februari...2011....life..seems like puzzle...solve it! sy dh kepenatan...utk bulan januari...satu demi satu ujian....kekadang, sy mntak dgn Dia, cukuplah ujian ni...bila pk balik, sy perlu ckp mcm ni...x mengapa lah ujian ni...asalkan saya diberi kekuatan utk hadapi smua ni....perlu ke sy ckp, Tuhan, aku punya masalah besar...better sy ckp, masalah, aku punya Tuhan yang Maha Besar...mungkin ada yg berpandangan, x perlu lah sy selesaikan masalah ni...xde kaitan dengan saya..better sy buat keje sy sendiri...jangan hiraukan orang laen....TIDAK!!!!! sy perlu tolong dia...tolong selagi saya mampu..selagi sy berdaya...sy bukan dilahirkan untuk jadik pelajar semata...tetapi untuk menjadi khalifah di muka bumi ni....Tuhan, berikan aku kekuatan...utk bawak die balik.....sy pernah terbaca...ukhuwwah...kerana Allah...bermakna bila mana kerana Allah, selaraskan persahabatan itu di jalanNya...

mampukah saya? sedangkan saya sendiri pn dah agak kurang waras....penat...demi Tuhan....xpelah..sy berusaha...cuba dan cuba,...utk bawak dia balik...sy xkn buang die...xkn sekali2...kerana dia sahabat sy dunia dan akhirat.....doakan agar saya kuat...doakan agar saya mampu....walaupun otak sy seakan sudah stuck..sy tau Dia nk buka mata saya...walaupun masalah ni bukan menimpa saya..tapi dia timpakan pada shabat sy...supaya sy tau...cinta kepada ALLAh adalah segalanya..sy berfikir lagi..kenapa Dia beri saya ujian2 ni...sebaab...Dia nk bagi sy kuat...siapa sy pada masa akan  datang? biarla siapa pun saya pd masa akan datang, harap ujian tu x gugat iman saya....sbb sy teringin utk pulang kepada Dia dengan sebaik2 kepulangan...sebaik2 penutupan..husnul khatimah.....Tuhan, berikan dia penyelesaian yang baik...Tuhan, berikan dia akal yang waras untuk menilai....supaya dia tidak tersasar lagi...sungguh...saya sayangkan dia....

berfikir, sehingga sy lupa adik sy akan ambik result STAM dia pd hri isnin tu...maaf, farhana...kakakk dh terlupa...walaupun pada mulanya sy mmg ingt...tiba hari tu, sy dh lupa....pelik...sbb dia cl sy pagi2 lg....walaupun keputusan tidak seperti yg dia inginkan, percayalah...ada hikmahnya...mungkin Dia xnk bagi kejayaan tu sekarang...yang pasti jangan menyesal dengan apa yg telah dipilih...doa kakak, moga Allah permudahkan segalanya....dan utk nazirah jugak (kawan kepada farhana) sabar...akak tau x perlu akak bgtau..kerana kalian sudah pun kuat...mungkn kalian lebih mengerti...lebih dari akak mengerti segalanya...

hri 2 jgak, sy p jalan2...berniat nk cari Nota Hati Seorang Lelaki....tapi tak jumpa...last2 sy beli buku laen...majalah Solusi dgn Kerana Cinta Harus Memilih....sy msuk popular...x jmpe...org tu ckp dh habis....tapi sy ada belek buku ni..berkaitan dengan ZINA...sy pun lupa tajuk dia...sy tgk dari awal smpai akhir....kenapa dan mengapa sume tu terjadi...sehingga wujudnya benih dalam rahim...sehingga ditunjukkan bagaimana cara pengguguran anak dilakukan...demi Tuhan, itu amat mengerikan.....last buku tu, tunjuk penyakit2 yg biasa dialami mereka yg berzina..dh la gmbar tu berwarna...sy duk tgk ngn najah...kami terdiam..terkedu...bila Tuhan dh tunjukkan kuasaNya...sama sekali jangan pertikaikan...moga Allah pelihara kita...andai pernah kita tersesat, moga kita dapat pulang...dan istiqamah di jalanNya....

last word, sy petik dari buku, Kerana Cinta Harus Memilih....

ketika cinta menyapamu, jangan silau dengan indahnya dia, 
tetapi lihatlah apakah cinta itu akan membuatmu 
semakin dekat dengan Allah ataupun tidak..