Skip to main content

THINKING AGAIN


Bumi mana tidak ditimpa hujan? Jawab la sendiri...kadang kita manusia berfikir..kenapa kita diberi ujian..kenapa kita punya kelemahan..ye..saya pikir..knapa sy punya kelemahan..knapa sy sentiasa serius..tidak mampu menghiburkan org lain..sekalipun telah sy set up dlm kepala..sbenarnya sy mencuba..dan tetap mencuba..mungkin percubaan ini mampu sy try and error pada kwn2..semalam terima mesej dari sepupu sy..bila kak yana nk kawin? Gelak besar sy dengar soalan ni..nk kawen ngn sape? Dia jawab dkt sy..kawen ngn budak lki la..xkn pmpuan..sy ckp kat dia..mne kak yana ada pakwe..then dia jawab, menurut firasat alma, si fulan bin fulan pn bley tahan..sokmo (selalu) je ada komen status fb kak yana..(tergelak lagi saya)last2 sy terbocor rahsia..oo..si fulan tu minat adik kak yana..last2 sy ckp kat dia..eh..byk btol budak ni bebel..abis la suami awak nnti..kne bebel..dia jwb kt sy..emm..alma nk cari yg diam..senyap..tp kalau kak yana, kak yana serius, kne la cari suami yg happy..(saya;terkedu kejap) ehh..mne ade kak yana serius..kan ade bt loyar buruk..alma:ala..bg kak yana lawak..tp bg alma, serius jgak..tak lawak( naa..ujian gagal lagi..hehehe..try and error tak menjadi) 

Fatma, bila ujian nk lulus ni? Ntahla..pnat la saya pikir..btol..sy dh cuba..selalu sy pikir..apa sy nk ckp ngn dyeorg ni? Mcm mne sy nk kamcing ngn org lagi tua dari sy ni?maaf,..sy mmg xtau nk berkomunikasi dgn mereka yg lebih tua dari saya.. Xkn smpai ke tua sy nk jadik manusia yg xtau nk berkomunikasi dgn org..tp sy xtau nk ckp topic apa dgn mereka..mereka yg lebih tua dari saya..kadang2 sy tgk mereka2 yg byk mulut..mne mereka dapat idea2 tu? perlu ke saya pikir pasal ni? Sy rasa sy perlu..supaya orang tak cakap sy sombong..bukannya bereaksi sebagai seorang yang hipokrit..tapi kadang2  teringin jugak nak berkomunikasi dengan orang laen..tapi sy xde otak yg mampu menjawab setiap tujahan orang...tujahan demi tujahan..adakah saya dilahirkan untuk menjadi manusia yang penyenyap bunyi? (adoi..dh msuk bahagian enjin..ni la kesan ambik kemahiran teknikal time subjek kemahiran hidup)..xpela.sy cuba lagi la..nnt saya dah fed up, saya give, saya brentilah..jadik pendengar suda..

Hari ni, ujian pada sahabat saya, bakal berakhir..ntahla..mudah mudahan..sy doakan yang terbaik buat dia..saya hanya mampu nasihat dia..selagi saya mampu..selagi otak saya masih waras..dia dah pilih jalan ni..saya agak terkilan..saya tak dapat teman dia..apa yang saya dapat tolong dia kalau saya dapat jumpa dia sekalipun? Mungkin, meluahkan di dalam mesej tak sama seperti meluahkan bila berhadapan antara satu sama lain..saya perempuan..dan saya paham jiwa perempuan..saya harap dia tak menyesal dengan keputusan yang telah dia buat..mudah mudahan..tapi kalau menyesal? Entah la..masa tak dapat diputar..kita hanya mampu belajar dari sebuah pengalaman..Tuhan, tolong dia..ya Allah..sekarang, Tuhan surutkan ujian Dia pada saya..mungkin sekarang masa saya mendengar..berhenti untuk bercakap masalah yang takkan putus sampai bila2..melainkan tika saya dijemput..masa tu, dah habis ujian untuk saya..ye..mana mungkin saya boleh cakap saya beriman sedangkan saya tidak diuji..ujian itu tarbiyyah..buat diri kita menjadi kuat..adakah sekuat badang? Tidak..kuat mentaliti..kuat dari segi rohani..bukan jasmani..Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha MEngetahui..Engkau tahu apa yg mampu dan tidak mampu bagi hambaMU..Tuhan..doaku, agar mereka tetap kekal di jalanMu..moga mereka mendapat Husnul Khatimah..Ya Tuhan..aku tak sanggup lihat mereka berada di dalam kegelapan..sekaalipun aku sudah tiada di sini, biarlah mereka kuat untuk selamanya..kerna aku tau..aku tak mampu menolong mereka buat selama-lamanya..


Comments

Popular posts from this blog

Bila nak habis?

Bila teringatkan soalan ni, bila nak habis? Bila nak habis apa? 
Habis belajar. Hahahaha
Kalau dulu, rasa macam nak harung je apa ada depan mata. Tapi sekarang, rasa dah penat. Mental pun koyak rabak. 
Sampai sekarang, I still wonder, kenapa tak ramai orang sambung belajar. 
For me, di sepanjang jalan master ni, ada BANYAK benda yang nak disesalkan. Tapi, tak baik menyesal. Selalu terpujuk dengan ayat di TV Al Hijrah. Kita doa apa yang kita nak, tapi Allah beri apa yang kita perlukan. For almost 4 years, stay kat UMT, tapi still tak grad. Orang duk tanya, bila nak habis, bla3.  Doing research, ada obstacles. Writing pun ada obstacles. 
Actually, our life, tak sama dengan orang lain. If someone pointing jari, saying that Im not focus, bla3, whatsoever, tapi ada jugak orang lain yang still status yang sama, tapi still tak grad. Honestly, kadang muncul dalam diri yang feels like Im very useless. Tapi selalu kena pujuk diri. Tau tak macam mana rasa useless? So I've met a counselor fo…

Selepas 8 bulan

Fuh.. berhabuk teruk blog ummi last entry bulan september. 
what happened next?
18 hb november, ummi berada dalam makma. cuba siapkan saki baki kerja. tapi rencana Allah lebih baik. due date yang sepatutnya jatuh pada 15 Disember, tapi baby Faqih nak keluar awal. 
malam 19 hb November, air ketuban keluar, sedikit demi sedikit. pada jam 3 pagi. ummi bangun, dan kejut hubby, cakap air banyak keluar. dia panik. kelakar bila ingatkan balik. sampai tak tau nak grab apa. 
alhamdulillah, walaupun ummi baru pada minggu ke 36, ummi dah siapkan beg ummi dan beg faqih. maklum pada adik, nak pergi hospital, dia  tolong ketuk pintu bilik ayah dan emak. ummi dan hubby jalan dulu pergi hospital. masuk dalam kereta, hubby pasang lampu emergency. dan syukur, rumah tak berapa jauh dari hospital. 
sampai, still boleh jalan, dan pergi bahagian kecemasan PRIBA. PRIBA ni bahagian bersalin ibu dan anak di HSNZ. sungguh rasa eksklusif. sampai je, nurse tolong ambikkan bacaan blood pressure, dan suhu badan. …

PASANGAN KEKASIH SI NOBITA DAN SIZUKA

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...kali ni nk share stu cter..dpt dari usrah badar...
http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150142039576041

jom bce same2...nnt pk dan muhasabah blik..heehe...

Di suatu malam depan panggung wayang…

Sizuka : Best tengok wayang dgn awk td..kelakar je cerita tu..xbosan kan?
Nobita : A’ ah xbosan. Best!
Sizuka : Kalau best, knp awk letakkan kepala awk kat bahu sy & beritahu sy y awk mengantuk?
Nobita : Errr~ hehe..

Sizuka : Nasib baik kita pakai sweater kn awk? Kalau x, mesti sejuk dalam tu td.
Nobita : A’ah..btul3! Xdela sejuk sgt td bila dah pakai sweater ni.
Sizuka : Klu xsejuk, kenapa awk pegang tangan sy & beritahu y awk sejuk?
Nobita : Errr~ hehe..

Mereka pun menuju ke i-City..

Sizuka : Awk, sy cantik x?
Nobita : Awk kn syg sy..mestilah cantik..
Sizuka : Kalau sy ni betul cantik bagi awk, kenapa bila sy pakai baju-baju tertentu baru awak akan puji sy cantik. Kalau sy pakai baju longgar, awk diam je..kadang-kadang awk…