Skip to main content

PERFECT ENOUGH @ ENOUGH PERFECT@I'M TOO PERFECT?

PERFECT... WT DOES IT MEAN? PERFECT...HOHOHO...DUN LUV DIS WORD...LUV @ DO NOT LUV?

bercakap psal perfect, mampu ke kita jadik perfect? tak..mmg tak mmpu..sbb kte manusia yg ada kelemahan...tapi, kelemahan tu, btol ke tak boleh diatasi? maybe for certain, we cant overcome it..mcm saya...org ckp saya kurus...mmg dah tak larat nk gemukkan badan...asyik2 dgr bnde yg sama...awak ni kurusla..kne tiup ngn angin, terbang...hehehe...dlu, agak la terasa...tapi, sekarang, masa utk pekakkan telinga...hehehe...mgkin, kurus, susah nk jadik gemuk...tapi hati yg sensitif, tak mustahil utk jadik tough...kuat, kuat dan kuat...

bercakap sal perfect...nk relate dgn pegangan dalam hidup saya..saya bce tym dulu kala..ntah majalah mne...ya..sy sndiri pn tak perfect...dan melenting bila kne tegur...yup..dat was me...tp tak bermaksud sy tak merenungi kata2 tu balik...

PEGANGAN PERTAMA
tiap2 pg, tym pakai tudung...saya tengok cermin...nak pakai bedak...dan tak lupa utk baca doa tym tgk cermin...yg bermaksud( ya Allah, sebagaimana telah Kau perelokkan kejadianku, maka cantikkanlah akhlakku) hari tu ada terbaca..kalau baca doa ni, boleh jadik awet muda...hehehe...adakah itu sebab sy kelihatan muda(hehe..perasan)..okay...sambung cter tadi...apa guna CERMIN dalam hidup kita..sendiri jawab la dalam hati...
tu situasi pertama...situasi kedua...kita berkawan dengan org...ye...mmg la berkawan dgn manusia..takkan berkawan ngn kucing..try la ckp ngn kucing...tgk kucing paham ke tak...kenapa kita berkawan dengan manusia? adakah fungsi MANUSIA dan CERMIN juga sama? agak2 ada relationship tak among manusia ngn cermin? ada la relation...manusia guna cermin..tapi kucing tak guna cermin...

explain analogi ni...
okay...mcm ni...kalau muka kita comot la kan..tak pun, tudung kita pakai tu tak betul...kita tengok cermin...''mana cermin ni? aku nk pinjam jap boley tak? nak betulkan tudung aku ni"...apa fungsi cermin...adakah perbetulkan kita yang tak betul? okay..apa kaitan ngn manusia...
dalam kita bersahabat, penah tak kawan kita tegur kita? apa reaksi kita? melenting? mungkin...emm...bukan mungkin..tapi mmg ya...kita melenting....sekasar mana bahasa dia, selembut mana pun bicara dia, kita tetap melenting..."hape? ko ingat, ko tu betol sangat nak nasihat aku? pegi cermin diri sendiri la"...(adakah ini stu statemnet yg btol? pk sndiri...mcm mne ngn cermin? kalau cermin cakap kita cantik, apa kita buat? kalau cermin cakap ada kecacatan pada wajah kita, ada bekas comot ke, tudung tak betol ke, rambot dan kusut ke...apa kita buat...ada tak kita pecahkan cermin tu? pada firasat saya, manusia tak pecahkan cermin tu...tapi cuba...dan mencuba utk memperbaiki...betulkan tudung..cantikkan wajah...tp knpe bila tym bila ditegur manusia, kita melenting? knpe kita tak bereaksi sama seperti reaksi kita pada cermin?

okay...

CERMIN: fatma..tudung awak tak betul tu...lipstick awak merah sangat tu... saya: (cuba perbetulkan tudung)

KAWAN: eh fatma, boley tak ko buat keje ko dgn betol2? saya: ikut ske aku la..ko apehal? nk sibuk2? ko ingat ko tu betol sangat? 

THINK: KNAPA TAK KITA APLIKASI KONTEKS CERMIN DALAM PERSAHABATAN..MAAF..KALAU AYAT TERTUNGGANG TERBALIK..SEBAB OTAK SAYA DH MMG TERTUNGGANG TERBALIK...(P/S: ini sekadar renungan bersama...terima kasih)

Comments

  1. sebab die tu x tgok cermin..
    sebab tu anggap everything ok..
    then bile ad org nk betulkn tudung
    supaye die lebih kemas,cantek die x terime..
    errmmmm.....
    ko xnk cantek ker???
    ke nk org tgok ko selekeh jer???
    aisyyhhh...xleh nk wat per..
    sekadar renungan bersame...

    ReplyDelete
  2. As-salam...

    Itulah sifat manusia yg mempunyai akal n nafsu... tidak akan sama dgn sifat cermin yg 'bisu'

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Selepas 8 bulan

Fuh.. berhabuk teruk blog ummi last entry bulan september. 
what happened next?
18 hb november, ummi berada dalam makma. cuba siapkan saki baki kerja. tapi rencana Allah lebih baik. due date yang sepatutnya jatuh pada 15 Disember, tapi baby Faqih nak keluar awal. 
malam 19 hb November, air ketuban keluar, sedikit demi sedikit. pada jam 3 pagi. ummi bangun, dan kejut hubby, cakap air banyak keluar. dia panik. kelakar bila ingatkan balik. sampai tak tau nak grab apa. 
alhamdulillah, walaupun ummi baru pada minggu ke 36, ummi dah siapkan beg ummi dan beg faqih. maklum pada adik, nak pergi hospital, dia  tolong ketuk pintu bilik ayah dan emak. ummi dan hubby jalan dulu pergi hospital. masuk dalam kereta, hubby pasang lampu emergency. dan syukur, rumah tak berapa jauh dari hospital. 
sampai, still boleh jalan, dan pergi bahagian kecemasan PRIBA. PRIBA ni bahagian bersalin ibu dan anak di HSNZ. sungguh rasa eksklusif. sampai je, nurse tolong ambikkan bacaan blood pressure, dan suhu badan. …

Bila nak habis?

Bila teringatkan soalan ni, bila nak habis? Bila nak habis apa? 
Habis belajar. Hahahaha
Kalau dulu, rasa macam nak harung je apa ada depan mata. Tapi sekarang, rasa dah penat. Mental pun koyak rabak. 
Sampai sekarang, I still wonder, kenapa tak ramai orang sambung belajar. 
For me, di sepanjang jalan master ni, ada BANYAK benda yang nak disesalkan. Tapi, tak baik menyesal. Selalu terpujuk dengan ayat di TV Al Hijrah. Kita doa apa yang kita nak, tapi Allah beri apa yang kita perlukan. For almost 4 years, stay kat UMT, tapi still tak grad. Orang duk tanya, bila nak habis, bla3.  Doing research, ada obstacles. Writing pun ada obstacles. 
Actually, our life, tak sama dengan orang lain. If someone pointing jari, saying that Im not focus, bla3, whatsoever, tapi ada jugak orang lain yang still status yang sama, tapi still tak grad. Honestly, kadang muncul dalam diri yang feels like Im very useless. Tapi selalu kena pujuk diri. Tau tak macam mana rasa useless? So I've met a counselor fo…

Love

cinta kepada insan yang belum pernah saya temui, belum pernah saya sentuh, hanya lihat dari mesin scan. cinta kepada anak ini, anak yang ummi kandungi. Alhamdulillah. si kecik ummi sangat behave. tak terluah rasa syukur pada Tuhan. ummi cuma alami alahan yang sedikit, dan sedikit pening-pening. 
yang ummi tau, anak ummi memang baik. tak tergambar perasaan. dialah peneman ummi ke mana-mana. awal gerakannya ummi rasa seawal 5 bulan. halus. seperti angin lalu. cuma sekarang, anak ummi dah membesar. agak aktif. agak kuat menendang. dialah peneman ummi bersembang. alhamdulillah. Tuhan bagi sayang untuk teman ummi. teman ummi bebel. ummi suka sangat bercakap dengan sayang. sayang, ummi excited sangat bila lalu dekat kedai jual barang baby. harini ummi dah beli dua pasang baju sayang. nanti kita sambung beli lagi. ummi dah tak berapa larat nak jalan. lain kali kita pergi beli lagi ye sayang. 
Alhamdulillah, kehamilan ini walaupun ada sedikit alahan, tapi alhamdulillah, ummi tak bimbangkan o…