AHLAN WASAHLAN

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Saturday, April 30, 2011

4 papers to go....

maaf sume..ayat macam pasrah sket dkt previous entri..ada bnde yang jadik..tapi xnk cter kat sni..semalam, rasa macam orang yang bodoh..sangat bodoh..baru saya sedar yang saya ni memang bodoh...dah3..xnk jadik orang bodoh lagi...jadik budak pandai plak..hehehehe...Ya Rabbi..tlg la hambaMu ni..penat..ujian saya dapat, mmg nk uji supaya saya kuat..tapi saya penat...xpe..saya ada air mata jadik peneman...

come on! still have papers..there are waiting for u..!!!xpe..kejap je ni lemah..tgh bina kekuatan balik..chaiyok!...bgn2! 

hehehe..harini ting tong sket..eeiii.tak malu btol bila ngaku ting tong..keh2...harini nk rehat la..boleh?...hmm..

alhamdulillah...apa yang saya plan menjadik..bce 3 kali b4 exam..walaupun subjek2 tu, fuh!!! (-.-)" first week, biologi populasi dan evolusi, entomologi, fisiologi tumbuhan dgn english... second week, dasar dan perundangan pemuliharaan biodiversti dgn sistematik...yang final week, kaedah2 ekologi ngn kaedah intrumentasi...punye la baca sume..sampai otak pn macam buat masuk je sume....blurr pn ada...tp demi masa depan, kne letak effort..kalau tak...
.....
tapi sebenarnya agak sedih..sbb ada yang xley jawab..bio pop..ya Allah..mne la ikut silibus...ada 4 soalan..satu soalan je yg kuar part lecturer tu...soalan len, sume part lcturer yg lagi satu...try ingat2...mcm mne nak goreng kalau fakta? tym entomologi..soalan...yg senang, punye la senang..tym yg susah,mmg tak reti nk komen la...siap bg soalan, nama kan SPESIES lepidotera dan KEMUSNAHAN yg dilakukan pada crop...heh? spesies? nk 5 spesies plak tu..tym plant physio....okay la..walaupun agak bengan bila yang dh hafal tu ada yg tak ingat..aishh....eeii... yak syukew taw!!a(aiyoo..tbe2 jadik gedik) tym english lagi la...dh dtg awal..tup2 masuk, tak cukup tempat duduk..heh? ramail lagi yang xley nk exam..mcm mne ni? lpas tu dye suh kami p dkp3...p sna...sket je agi bley muat student...sbb dh mmg ada trang tang2 kt situ dh ada student dari seksen len...knpe masalah sgt ni? kami bayar yuran la..bukannya murah yuran tu...adoi! sakit btolla..pstu masuk dkp9..elok2 je kosong dewan tu..masuk2, siap nk back up diri sndiri lagi tu..hah..siasatla sama2 korang yep..nk tgk ada respon ke tak...kami nak exam..bukan kuliah ke, tutorial...EXAM! should be stat pkul 230...last2 jadik pkul 3...dh la soalan tu susah...sume org duk merungut...dh la bebebelllll

nk seru semangat yang semalam hilang..untuk next paper...come on! u can do it! (aiyoo..ni la masalah...harini perut tak rasa lapar...even dh sampai taip sume2 ni, xde ag nasi yg masuk....dh la sedih..berat turun lagi..bila nk gmuk ni?)

dh2! bangun2! study plak! 

Ya Allah, padaMu aku bergantung dan memohon pertolongan

bertukar!

Jejari menari lagi...
Merungkai apa yang ada di hati..barangkali..
Itu yang mungkin...
Tiba-tiba je harini rasa macam nak bertukar..
Jadik apa ?
Bad girl?
Hohho
Untuk apa jadik bad girl
Jadik diri sendiri dah la
Harini rasa macam nak bertukar
Dari menjadi pohon tamar
Kepada kaktus
I luv cacti!
Kita biasa nampak kat kedai
‘’nice to see, nice to hold,
Once broken, considered sold’’
Tapi macam mana la dengan makhluk satu yang bernama kaktus ni?
Nice to see?
Kaktus, mungkin tak secantik bunga..
Sekalipun bunga di jalanan
Try la bezakan
Compare dua tu
At least, bunga ada warna
Tapi kaktus?
Macam tu je la dia
Nice to hold?
Try la pegang..
Tgk apa jadik..
Biar sekecik mana pn...
Minat sangat dengan kaktus ni
Dari darjah 6
Tak pernah terfikir kenapa
Kalau pergi mana-mana
Mesti cari kaktus
“mak, nak kaktus n...mak, kita nk kaktus tu...byk2”..
hehehehe
Sekarang mungkin dah terjawab soalan tu
Mungkin kaktus,
Part of my life
Bila pikir balik,
Dalam dunia ni, ramai yang gorgeous, cantik, anggun
Not me la kan
Hmm
Mean, memang yang tak layak jadik miss ke ape
Tp bukan tu point nye
Point nye mcm ni
Even tak cantik,
Jangan biar senang diri dipijak oleh coleopatra
Coleop yang tak guna!
Tengah mengingatkan diri
Hehehe
Nice to hold?
Haa...
Yang ni lagi la...
Ada kaktus, duri dia
Jarak jauh2
Ada yg dekat
Ada duri halus je
Kalau dah masuk dalam tangan
Jenuh la nk buang
Kadang2 seminggu duk dalam tu
Sakit tu, tak la selalu
Apa yang pasti, ada cara la nak handle kaktus..
Masa untuk berubah
Tambah dalam pendirian
Untuk cuba jadi muslimah
insyaAllah
moga dipermudahkan



wondering :)

jz wonder
How come i can be strong
When everytime i asked for help
jz wonder
How about others
Dat doesn’t sharing anything
Wif anyone
Their feeling, their problem
How come they can bear with the situation?
How can i become strong?
Hmm
Eventhough i need to admit
I not strong enough
Seem i’m become a weaker
Like dying people
From day to day
If i do have problem
Other people do oso have problem
Then?
How can they keep their feels?
I hope dat i can keep it oso
To avoid from chaos
Or something dat will ruin my life
If they eat rice
Ya!
I do eat rice...
Then?
We also live on the same Earth
Sorry
I’m not strong
cant keep it alone
I need to avoid all of dis
So dat someone can hear me
Someone can lend me
Come on
Wake up!
When my fren told me
seems like ur probs wont stop”
Then, i jz be in silent mode
Thinking back
Ya Rabb,
I accept if all of these are the test
To prove my name suit with me
But
jz hope dat...
I hope bundle of strength
And hope this test will not make me far from You
Okay
I tried to ignore those people
I will answer their question wif the silence
jz hope dat He will always bless me
Ameen....

Saturday, April 23, 2011

INANG ANAK PERANTAU

Berdendang hati perantau berdendang
Alunan senang nada kerinduan
Sambut warkah dari desa
Menggamit hatiku segera pulang

Gemalai pelepah nyiur melambai
Dingin semilir menyapa di pipi
Sejuk alir air sungai masih terasa basahnya di kaki

Beribu batu jarak kita terpisah
Silih musim lamanya tak bersua
Rasa rindu tidak lagi terbendung
Apakah khabarnya teman di kampung

Andai diri mampu terbang melayang
Saat ini telah lama ku pulang
Hanya jasad masih ada di kota
Sedang hati telah tiba di desa

Riuh anak-anak bermain di halaman
Bawah pohon merendang tenangnya redup petang
Di hujung sana petani melangkah pulang
Hilang lelah bersenda gurauan

Walau berkelana jauh di perantauan
Cerah langit di desa kekal jadi rinduan
Seluruh warganya bagaikan  bersaudara
Ramah mesra di dalam senyuman
Benarlah tempat jatuh kan tetap dikenang
Tak sabar hati segera nak pulang

Wednesday, April 20, 2011

add and removed

hai manusia...ape yang tak puas hati sangat ni?
ingat pakwe tu, saya nak ambik sangat ke?
ingat saya desperate sangat?
sampai nak ambik pakwe orang?

grrrr!!!!!
ni dah bape kali add? bape kali removed?
ntah la...
saya pn tak ingat la....
tolong la...
takdenye saya nk ambik pakwe awak tu
mula2 boleh la sabar
no more after dis

i told u for many times
but u did it for many times oso
actually, what's ur problem?
heh?
tlg la
saya pn pempuan jugak

meh la
nk cakap kat sini
saya takkan rampas orang punya
saya ada aim hidup
saya nak belajar dulu
dah tak nak pikir cintan cintun ni
apa saya nak bagi kat mak ayah saya?
apa saya nak bagi dekat pencipta saya?
supaya lalai dari ingat Dia?
helloooo
Dia dah ambik saya dari cinta lelaki
even dari ex saya pun
ingat saya merayu pada diaorg untuk kapel balik?
no!
saya belum terlalu bodoh
untuk tidak ambik pengajaran dari benda lepas
bila saya nekad untuk tinggal cinta tu kerana Dia
so tak yah la berangan
saya tak bodoh
cuma kurang pandai
so girl,
tlg la pikir ek
dah besar pn
nanti dah boleh makan nasi minyak pn

anyway,
apa saya dapat dari seorang lelaki tu?
hanya duka dari cinta seorang manusia
bukan saya desperate duit orang ke
nk suh belanja ke
saya bukan pisau cukur pun
saya takkan terhutang budi dengan mereka yang bukan suami saya!
cnta manusia,
tu bukan cinta nombor 1!
i told u!
jadi tolong la
pikir dengan waras yep

sekian terima kasih

"cinta manusia, buat diri ni tertunggang terbalik di medan perjuangan...ingat senang ke nak berubat"

sesungguhnya Dia lebih Mengetahui

pay for it

maaf...
minggu ni, xde mood nk layan org moody
sebab, mood sndiri pn xbape btol....
then, toing2 la jawab nye...
blup3 lagi...
multi in 1 la kiranya...

okay2...
berbalik pada cter asal,...
what does it mean, 'pay for it'
kita kena bayar sesuatu untuk dapat sesuatu..
means, pengorbanan,...
bukan pada tempat yang batil yep..
tapi pada yang hak...
no batil2
bila nak berjaya,..
banyak benda yang perlu dikorbankan...
n dis, for my sis...

dear sis,... 
i'm thinking for many tymes to write dis for u..
n even now, still thinking...
oopps...
i wrote it...
hehehehe...

bila nak berjaya, mungkin banyak benda yang perlu digadaikan
wang, masa, tenaga... n especially, perasaan....
rindu, sayang..
hehehe..
pada keluarga la...
i'm talking
jz through my experience
bila duk kat sini...perasaan tu tak terungkap
bila susah, kita kena belajar hadapi
barangkali tu ujian dari Tuhan
bukan senang nak senang
bukan susah nak susah
kakak ingat kata2 ayah tu
tak boleh balik selalu
tak ley nak mnje2 mcm dlu
tp mungkin tu hakikat kehidupan
now, continue, n jz pass through it
lagi tinggal setahun
insyaAllah, alau xde aral yang melintang
harapnya begitulah
supaya dapat sambung impian akan datang

i jz wish, all da best for u, 
remember, 
u still have sis, 
and i can lend my ears on u,
terimalah kenyataan, bahawa memang kita akan hidup susah..
tapi mudah2an, Allah menolong mereka2 yang berbakti di jalanNya,
pemergian tu bukannya dekat,
insyaAllah, di timur tengah sana...
kelak, andai tu peluang, ambillah sebaik mungkin...
boleh ziarah baitullah...
tiket free tu :)

Tuesday, April 19, 2011

fokus..fokus

alhamdulillah..harini dah settle...

start dgn penyampaian hadiah untuk boardgame..

cuak jgak la...environmental law pnye boardgame..ni kira assignment untuk kami student biopem jgak la...slepas berpenat lelah...dalam game, bese la..ada menang..ada kalah..n my group dapat saguhati..tapi alhamdulillah, at least, assignment kami, proceed! dapat sijil...dapat makan..dan, dapat duit...

saguhati, ada 7 kumpulan..each groups, dapat RM250...third place, RM600...second place, RM800... the winner, RM1000...ulalala!!! jom! kita paw dyeorg...hehehehe...

abes je pnyampaian hadiah, makan free..hehehehe...solat..pastu sambung buat keje...keje ape? buat label untuk insect..huhuhu..dah penat layan ngan collection...


now, fokus pada study..huhu..8 papers...sesak nafas jugak..okay la...gud luck pada sume... :)

Saturday, April 9, 2011

yakinlah Dia bersamamu

when your feelings, u cant express it using words....
then what u r going to do?
when i believe that He always with me
that's why i didnt attack her
when i feel so sad,
after they entertained me like dis
it's okay
he just a boy or guy
or ,
they didnt give me anything
so it's okay if i didnt be friend wif him
but, wif u gurl?
how can dis situation become better?
Ya Rabb..
hope U gve me strength
for me to face all of this
i didnt feel comfort
where is the comfortable phase?
it doesnt on the bed of the roses
u know the answer

with ur Khaliq
then u'll feel the peacefulness
girl, maybe u win
but, i'm oso win
coz, i start talked to u
after u removed me
hehehe
and again
and again

still remind
maybe its tym to remember
what my sis talked to me
she said that
"serahkan sumenye pada Allah..biar Allah yang balas, bukan Yana..
n lastly"yang penting, kita baiki n upgrade diri kita"

then, when i'm believe that He always wif me,
eventhough when the sadness overwhelmed me
i still remember, that He always wif me
dat's why He tests me
wif all of dis
jz hope dat i have bundle of strength
coz da final exam, jz around da corner
dis will be da last lecture's week

hehehee
may Allah with us :)

(waiting for my stress ball :p)