Skip to main content

PUZZLE

Bismillahirrahmanirrahim...

menyambung lagi tulisan sy..fst entri utk bulan februari...2011....life..seems like puzzle...solve it! sy dh kepenatan...utk bulan januari...satu demi satu ujian....kekadang, sy mntak dgn Dia, cukuplah ujian ni...bila pk balik, sy perlu ckp mcm ni...x mengapa lah ujian ni...asalkan saya diberi kekuatan utk hadapi smua ni....perlu ke sy ckp, Tuhan, aku punya masalah besar...better sy ckp, masalah, aku punya Tuhan yang Maha Besar...mungkin ada yg berpandangan, x perlu lah sy selesaikan masalah ni...xde kaitan dengan saya..better sy buat keje sy sendiri...jangan hiraukan orang laen....TIDAK!!!!! sy perlu tolong dia...tolong selagi saya mampu..selagi sy berdaya...sy bukan dilahirkan untuk jadik pelajar semata...tetapi untuk menjadi khalifah di muka bumi ni....Tuhan, berikan aku kekuatan...utk bawak die balik.....sy pernah terbaca...ukhuwwah...kerana Allah...bermakna bila mana kerana Allah, selaraskan persahabatan itu di jalanNya...

mampukah saya? sedangkan saya sendiri pn dah agak kurang waras....penat...demi Tuhan....xpelah..sy berusaha...cuba dan cuba,...utk bawak dia balik...sy xkn buang die...xkn sekali2...kerana dia sahabat sy dunia dan akhirat.....doakan agar saya kuat...doakan agar saya mampu....walaupun otak sy seakan sudah stuck..sy tau Dia nk buka mata saya...walaupun masalah ni bukan menimpa saya..tapi dia timpakan pada shabat sy...supaya sy tau...cinta kepada ALLAh adalah segalanya..sy berfikir lagi..kenapa Dia beri saya ujian2 ni...sebaab...Dia nk bagi sy kuat...siapa sy pada masa akan  datang? biarla siapa pun saya pd masa akan datang, harap ujian tu x gugat iman saya....sbb sy teringin utk pulang kepada Dia dengan sebaik2 kepulangan...sebaik2 penutupan..husnul khatimah.....Tuhan, berikan dia penyelesaian yang baik...Tuhan, berikan dia akal yang waras untuk menilai....supaya dia tidak tersasar lagi...sungguh...saya sayangkan dia....

berfikir, sehingga sy lupa adik sy akan ambik result STAM dia pd hri isnin tu...maaf, farhana...kakakk dh terlupa...walaupun pada mulanya sy mmg ingt...tiba hari tu, sy dh lupa....pelik...sbb dia cl sy pagi2 lg....walaupun keputusan tidak seperti yg dia inginkan, percayalah...ada hikmahnya...mungkin Dia xnk bagi kejayaan tu sekarang...yang pasti jangan menyesal dengan apa yg telah dipilih...doa kakak, moga Allah permudahkan segalanya....dan utk nazirah jugak (kawan kepada farhana) sabar...akak tau x perlu akak bgtau..kerana kalian sudah pun kuat...mungkn kalian lebih mengerti...lebih dari akak mengerti segalanya...

hri 2 jgak, sy p jalan2...berniat nk cari Nota Hati Seorang Lelaki....tapi tak jumpa...last2 sy beli buku laen...majalah Solusi dgn Kerana Cinta Harus Memilih....sy msuk popular...x jmpe...org tu ckp dh habis....tapi sy ada belek buku ni..berkaitan dengan ZINA...sy pun lupa tajuk dia...sy tgk dari awal smpai akhir....kenapa dan mengapa sume tu terjadi...sehingga wujudnya benih dalam rahim...sehingga ditunjukkan bagaimana cara pengguguran anak dilakukan...demi Tuhan, itu amat mengerikan.....last buku tu, tunjuk penyakit2 yg biasa dialami mereka yg berzina..dh la gmbar tu berwarna...sy duk tgk ngn najah...kami terdiam..terkedu...bila Tuhan dh tunjukkan kuasaNya...sama sekali jangan pertikaikan...moga Allah pelihara kita...andai pernah kita tersesat, moga kita dapat pulang...dan istiqamah di jalanNya....

last word, sy petik dari buku, Kerana Cinta Harus Memilih....

ketika cinta menyapamu, jangan silau dengan indahnya dia, 
tetapi lihatlah apakah cinta itu akan membuatmu 
semakin dekat dengan Allah ataupun tidak..


Comments

Popular posts from this blog

Bila nak habis?

Bila teringatkan soalan ni, bila nak habis? Bila nak habis apa? 
Habis belajar. Hahahaha
Kalau dulu, rasa macam nak harung je apa ada depan mata. Tapi sekarang, rasa dah penat. Mental pun koyak rabak. 
Sampai sekarang, I still wonder, kenapa tak ramai orang sambung belajar. 
For me, di sepanjang jalan master ni, ada BANYAK benda yang nak disesalkan. Tapi, tak baik menyesal. Selalu terpujuk dengan ayat di TV Al Hijrah. Kita doa apa yang kita nak, tapi Allah beri apa yang kita perlukan. For almost 4 years, stay kat UMT, tapi still tak grad. Orang duk tanya, bila nak habis, bla3.  Doing research, ada obstacles. Writing pun ada obstacles. 
Actually, our life, tak sama dengan orang lain. If someone pointing jari, saying that Im not focus, bla3, whatsoever, tapi ada jugak orang lain yang still status yang sama, tapi still tak grad. Honestly, kadang muncul dalam diri yang feels like Im very useless. Tapi selalu kena pujuk diri. Tau tak macam mana rasa useless? So I've met a counselor fo…

Selepas 8 bulan

Fuh.. berhabuk teruk blog ummi last entry bulan september. 
what happened next?
18 hb november, ummi berada dalam makma. cuba siapkan saki baki kerja. tapi rencana Allah lebih baik. due date yang sepatutnya jatuh pada 15 Disember, tapi baby Faqih nak keluar awal. 
malam 19 hb November, air ketuban keluar, sedikit demi sedikit. pada jam 3 pagi. ummi bangun, dan kejut hubby, cakap air banyak keluar. dia panik. kelakar bila ingatkan balik. sampai tak tau nak grab apa. 
alhamdulillah, walaupun ummi baru pada minggu ke 36, ummi dah siapkan beg ummi dan beg faqih. maklum pada adik, nak pergi hospital, dia  tolong ketuk pintu bilik ayah dan emak. ummi dan hubby jalan dulu pergi hospital. masuk dalam kereta, hubby pasang lampu emergency. dan syukur, rumah tak berapa jauh dari hospital. 
sampai, still boleh jalan, dan pergi bahagian kecemasan PRIBA. PRIBA ni bahagian bersalin ibu dan anak di HSNZ. sungguh rasa eksklusif. sampai je, nurse tolong ambikkan bacaan blood pressure, dan suhu badan. …

PASANGAN KEKASIH SI NOBITA DAN SIZUKA

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...kali ni nk share stu cter..dpt dari usrah badar...
http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150142039576041

jom bce same2...nnt pk dan muhasabah blik..heehe...

Di suatu malam depan panggung wayang…

Sizuka : Best tengok wayang dgn awk td..kelakar je cerita tu..xbosan kan?
Nobita : A’ ah xbosan. Best!
Sizuka : Kalau best, knp awk letakkan kepala awk kat bahu sy & beritahu sy y awk mengantuk?
Nobita : Errr~ hehe..

Sizuka : Nasib baik kita pakai sweater kn awk? Kalau x, mesti sejuk dalam tu td.
Nobita : A’ah..btul3! Xdela sejuk sgt td bila dah pakai sweater ni.
Sizuka : Klu xsejuk, kenapa awk pegang tangan sy & beritahu y awk sejuk?
Nobita : Errr~ hehe..

Mereka pun menuju ke i-City..

Sizuka : Awk, sy cantik x?
Nobita : Awk kn syg sy..mestilah cantik..
Sizuka : Kalau sy ni betul cantik bagi awk, kenapa bila sy pakai baju-baju tertentu baru awak akan puji sy cantik. Kalau sy pakai baju longgar, awk diam je..kadang-kadang awk…