Skip to main content

Bila nak habis?

Bila teringatkan soalan ni, bila nak habis?
Bila nak habis apa? 

Habis belajar. Hahahaha

Kalau dulu, rasa macam nak harung je apa ada depan mata. Tapi sekarang, rasa dah penat. Mental pun koyak rabak. 

Sampai sekarang, I still wonder, kenapa tak ramai orang sambung belajar. 

For me, di sepanjang jalan master ni, ada BANYAK benda yang nak disesalkan. Tapi, tak baik menyesal. Selalu terpujuk dengan ayat di TV Al Hijrah. Kita doa apa yang kita nak, tapi Allah beri apa yang kita perlukan. For almost 4 years, stay kat UMT, tapi still tak grad. Orang duk tanya, bila nak habis, bla3.  Doing research, ada obstacles. Writing pun ada obstacles. 

Actually, our life, tak sama dengan orang lain. If someone pointing jari, saying that Im not focus, bla3, whatsoever, tapi ada jugak orang lain yang still status yang sama, tapi still tak grad. Honestly, kadang muncul dalam diri yang feels like Im very useless. Tapi selalu kena pujuk diri. Tau tak macam mana rasa useless? So I've met a counselor for 2 times. Kadang, orang yang tahu macam mana sambung belajar je tau apa yang kami rasa. Kadang, setiap orang ada ujian masa sambung belajar. tu hidup. Dan bila saya makin besar, satu benda yang kita kena akui, bila dewasa, semakin banyak masalah yang perlu diselesaikan.  Dan orang yang kita lihat senang, tak semestinya meluahkan semua apa benda yang dia rasa pada awak. for me, I dont choose untuk semakkan kepala orang lain. If I think you cant help, tapi lebih banyak masalah yang jadi, so I wont open up my story. The right person for me to seek is counselor. 

I dont know, if one day I grad, mungkin air mata syukur keluar. Mungkin appreciation tu sangat tinggi. Ia seperti, menoleh belakang, dan lihat betapa rasa tak percaya sebab dah melepasi segala ujian. Pray for me to stay strong. 

Comments

Popular posts from this blog

no entry

dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

dah tengah malam dah tika saya menaip entri ni....alhamdulillah, harini, beberapa kekusutan terlerai...subhanallah...alhamdulillah...Allahuakbar...subhanallah wa bihamdihi subhanallahil 'azim...

dalam sibuk duk layan duniawi ni, alhamdulillah, masih sempat berbicara denganNya..ya...Dialah pencipta segala yang ada di langit dan di bumi. ralatnya saya sebagai hambaNya. Takde masa nak muhasabah diri sendiri. Tido pn, baca doa, terus terbang alam mimpi. Kadang-kadang, dalam tandas duk muhasah. Nasib baik ada masa. Kalau tak, macam bangkai la hidup ni.

kita hidup atas dunia ni, atas tujuan apa ye? Sebagai seorang pelajar semata-mata? Ya. Kita boleh jadi pelajar semata. Tapi kita akan abaikan tanggungjawab yang lain. Masa tu, mungkin kita berjaya. "Wah, aku dapat 4 flat". " Wah, gempaknya result aku". Tapi, kita tak boleh lupa pada yang mentadbir bumi ni. Bukan kita yang tadbir bumi ni. Bukan manusia yang terevo…

Selepas 8 bulan

Fuh.. berhabuk teruk blog ummi last entry bulan september. 
what happened next?
18 hb november, ummi berada dalam makma. cuba siapkan saki baki kerja. tapi rencana Allah lebih baik. due date yang sepatutnya jatuh pada 15 Disember, tapi baby Faqih nak keluar awal. 
malam 19 hb November, air ketuban keluar, sedikit demi sedikit. pada jam 3 pagi. ummi bangun, dan kejut hubby, cakap air banyak keluar. dia panik. kelakar bila ingatkan balik. sampai tak tau nak grab apa. 
alhamdulillah, walaupun ummi baru pada minggu ke 36, ummi dah siapkan beg ummi dan beg faqih. maklum pada adik, nak pergi hospital, dia  tolong ketuk pintu bilik ayah dan emak. ummi dan hubby jalan dulu pergi hospital. masuk dalam kereta, hubby pasang lampu emergency. dan syukur, rumah tak berapa jauh dari hospital. 
sampai, still boleh jalan, dan pergi bahagian kecemasan PRIBA. PRIBA ni bahagian bersalin ibu dan anak di HSNZ. sungguh rasa eksklusif. sampai je, nurse tolong ambikkan bacaan blood pressure, dan suhu badan. …