Skip to main content

Bila nak habis?

Bila teringatkan soalan ni, bila nak habis?
Bila nak habis apa? 

Habis belajar. Hahahaha

Kalau dulu, rasa macam nak harung je apa ada depan mata. Tapi sekarang, rasa dah penat. Mental pun koyak rabak. 

Sampai sekarang, I still wonder, kenapa tak ramai orang sambung belajar. 

For me, di sepanjang jalan master ni, ada BANYAK benda yang nak disesalkan. Tapi, tak baik menyesal. Selalu terpujuk dengan ayat di TV Al Hijrah. Kita doa apa yang kita nak, tapi Allah beri apa yang kita perlukan. For almost 4 years, stay kat UMT, tapi still tak grad. Orang duk tanya, bila nak habis, bla3.  Doing research, ada obstacles. Writing pun ada obstacles. 

Actually, our life, tak sama dengan orang lain. If someone pointing jari, saying that Im not focus, bla3, whatsoever, tapi ada jugak orang lain yang still status yang sama, tapi still tak grad. Honestly, kadang muncul dalam diri yang feels like Im very useless. Tapi selalu kena pujuk diri. Tau tak macam mana rasa useless? So I've met a counselor for 2 times. Kadang, orang yang tahu macam mana sambung belajar je tau apa yang kami rasa. Kadang, setiap orang ada ujian masa sambung belajar. tu hidup. Dan bila saya makin besar, satu benda yang kita kena akui, bila dewasa, semakin banyak masalah yang perlu diselesaikan.  Dan orang yang kita lihat senang, tak semestinya meluahkan semua apa benda yang dia rasa pada awak. for me, I dont choose untuk semakkan kepala orang lain. If I think you cant help, tapi lebih banyak masalah yang jadi, so I wont open up my story. The right person for me to seek is counselor. 

I dont know, if one day I grad, mungkin air mata syukur keluar. Mungkin appreciation tu sangat tinggi. Ia seperti, menoleh belakang, dan lihat betapa rasa tak percaya sebab dah melepasi segala ujian. Pray for me to stay strong. 

Comments

Popular posts from this blog

Love

cinta kepada insan yang belum pernah saya temui, belum pernah saya sentuh, hanya lihat dari mesin scan. cinta kepada anak ini, anak yang ummi kandungi. Alhamdulillah. si kecik ummi sangat behave. tak terluah rasa syukur pada Tuhan. ummi cuma alami alahan yang sedikit, dan sedikit pening-pening. 
yang ummi tau, anak ummi memang baik. tak tergambar perasaan. dialah peneman ummi ke mana-mana. awal gerakannya ummi rasa seawal 5 bulan. halus. seperti angin lalu. cuma sekarang, anak ummi dah membesar. agak aktif. agak kuat menendang. dialah peneman ummi bersembang. alhamdulillah. Tuhan bagi sayang untuk teman ummi. teman ummi bebel. ummi suka sangat bercakap dengan sayang. sayang, ummi excited sangat bila lalu dekat kedai jual barang baby. harini ummi dah beli dua pasang baju sayang. nanti kita sambung beli lagi. ummi dah tak berapa larat nak jalan. lain kali kita pergi beli lagi ye sayang. 
Alhamdulillah, kehamilan ini walaupun ada sedikit alahan, tapi alhamdulillah, ummi tak bimbangkan o…

Ogos

Blog bersawang. Tuan rumah terlalu 'rajin'. 'Rajin' update blog. Hanya rajin baca blog orang. Membaca untuk berkongsi pengalaman. dan untuk semua lukisan kehidupan. 
Ramadhan kali ni, Allah beri saya peluang untuk sambut bersama insan yang bernama suami. Lebih dikenali dengan teman untuk saya pot pet2. Kesian. Hopefully tak bernanah telinga dia :) dan juga, Allah beri saya peluang untuk berpuasa bersama si kecik di dalam perut. dan tak dapat berpuasa penuh. Kerana kadang kesihatan tidak mengizinkan. sehingga sekarang, masih tertanya aktiviti apa yang dilakukan si khalifah kecil ini. 
Syawal pertama bersama suami di kampungnya. Balik jenguk tok di petang hari. Kerana kehidupan sudah berubah. Jujurnya, malam raya, tika takbir berkumandang, ada sebak dalam hati. Sedih? mungkin. Kerna kami selalu bersama dan punya aktiviti tahunan. Hehehe. Tapi jujurnya, sejak mengandung, lebih beremosi. Sangat senang sedih. Alahai. Ksian baby. Sorry. 
to be continued

Selepas 8 bulan

Fuh.. berhabuk teruk blog ummi last entry bulan september. 
what happened next?
18 hb november, ummi berada dalam makma. cuba siapkan saki baki kerja. tapi rencana Allah lebih baik. due date yang sepatutnya jatuh pada 15 Disember, tapi baby Faqih nak keluar awal. 
malam 19 hb November, air ketuban keluar, sedikit demi sedikit. pada jam 3 pagi. ummi bangun, dan kejut hubby, cakap air banyak keluar. dia panik. kelakar bila ingatkan balik. sampai tak tau nak grab apa. 
alhamdulillah, walaupun ummi baru pada minggu ke 36, ummi dah siapkan beg ummi dan beg faqih. maklum pada adik, nak pergi hospital, dia  tolong ketuk pintu bilik ayah dan emak. ummi dan hubby jalan dulu pergi hospital. masuk dalam kereta, hubby pasang lampu emergency. dan syukur, rumah tak berapa jauh dari hospital. 
sampai, still boleh jalan, dan pergi bahagian kecemasan PRIBA. PRIBA ni bahagian bersalin ibu dan anak di HSNZ. sungguh rasa eksklusif. sampai je, nurse tolong ambikkan bacaan blood pressure, dan suhu badan. …